Home Geopolitika Izrael pozvao Poljsku da istraži razdoblje holokausta

Izrael pozvao Poljsku da istraži razdoblje holokausta

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″] Izraelski predsjednik Reuven Rivlin spomenuo je u četvrtak “duboko neslaganje” s Poljskom glede holokausta i pozvao je tu zemlju da temeljito istraži to razdoblje i odgovornost pojedinih Poljaka.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Rivlin je govorio u Oswiecimu na jugu Poljske gdje je zajedno sa svojim poljskim kolegom po dužnosti Andrzejem Dudom došao sudjelovati u Maršu živih, koji se 30 godina održava na mjestu nekadašnjeg logora smrti Auschwitz-Birkenau.

Da se žrtve ne zaborave Marš živih održava se na Dan šoe (hebrejski katastrofa) koji je posvećen šest milijuna Židova ubijenih u doba nacizma.

[/vc_column][/vc_row]

“Duboko poštujemo presipitivanje savjesti koje je poljski narod već proveo, ali postoji i duboko neslaganje”, rekao je Rivlin o spornome zakonu koji se odnosi na razdoblje holokausta.

“Unatoč izuzetnim odnosima dvaju naroda zahtijevamo da Poljska preuzme odgovornost i temeljito istraži holokaust i razne događaje iz doba istrebljenja”, rekao je izraelski predsjednik govoreći na hebrejskom jeziku.

Dvojica predsjednika sastala su se mjesec dana pošto je na snagu u Poljskoj stupio zakon koji je izazvao velike napetosti s Izraelom.

Poljski parlament izglasao je početkom godine zakon kojim se brani uporaba izraza “poljski logori smrti”. Taj zakon predviđa kaznu zatvora do tri godine za Poljake i strane državljane koji bi taj izraz upotrijebili za koncentracijske logore koje su nacisti otvarali u Poljskoj kad su okupirali tu zemlju u Drugom svjetskom ratu.

Izraelska vlada i židovska dijaspora optužuju Varšavu da tim zakonom želi mijenjati povijest i zaštititi one Poljake koji su sudjelovali u genocidu tako što će spriječiti preživjele da ispričaju svoje iskustvo ili priču o smrti svojih bližnjih.

Duda je ustvrdio da poljski zastupnici kao i političari nisu imali nikakvu nakanu blokirati svjedočenje preživjelih niti osudu Poljaka koji je “zaslužuju”.

Između 1940. i početka 1945. nacistička Njemačka ubila je u logoru Auschwitz-Birkenau oko 1,1 milijuna ljudi, od kojih milijun Židova iz raznih europskih zemalja, kao i 80.000 Poljaka nežidova, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika.

Related Posts