Izrael podržao zabranu nuklearnih pokusa

Izrael “podržava” Sporazum o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT), ali nije još spreman i ratificirati ga, izjavio je u ponedjeljak premijer Benjamin Netanyahu.

Izrael, koji je potpisao taj dokument, ali nije ga nije i ratificirao, “podržava sporazum i njegove ciljeve”, kazao je Netanyahu u priopćenju nakon sastanka s Lassinom Zerbom, glavnim tajnikom CTBT-a sa sjedištem u Beču. “Pitanje ratifikacije ovisi o regionalnom kontekstu i pogodnom trenutku”, rekao je Netanyahu.

Sporazum je u rujnu 1996. usvojila Opća skupština UN-a. Potpisale su ga 163 zemlje, ali ratifikaciju i dalje izbjegavaju Kina, SAD, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja, Egipat, Iran i Izrael. Izraelski čelnici nikada nisu službeno priznali da Izrael posjeduje atomsko oružje. Međutim, Institut za znanost i međunarodnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u tvrdi da je Izrael od 1963. godine proizveo 115 nuklearnih glava,

Netanyahu pak ne prestaje osuđivati iranske nuklearne aktivnosti, za koje Teheran tvrdi da imaju isključivo mirnodopsku svrhu. Iran je prošle godine zaključio sa Zapadom nuklearni sporazum koji Izrael osporava.

You may also like