Home Geopolitika Izrael obilježio Dan sjećanja na pale žrtve

Izrael obilježio Dan sjećanja na pale žrtve

by Agencije

Život u Izraelu u srijedu je stao na dvije minute kada su se začule sirene i ljudi odali počast minutom šutnje, obilježavajući Yom Hazikaron, Dan sjećanja na pale žrtve.

Pješaci i vozači automobila stali su na nogostupe, pridružujući se pognutih glava onima u zgradama kad su se u 11 sati oglasile sirene. Od 1860. godine, kad su se prvi židovi doselili izvan zidina jeruzalemskog Starog grada, dosad je poginulo oko 23.477 ljudi, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

U tu brojku uključeni su vojnici ubijeni u ratovima poput onih koji su se vodili prije i nakon proglašenja države Izrael, od 1948. do rata u Gazi 2014., ali i ljude koji su ubijeni u napadima militanata, kojih je u prošloj godini bilo 68.

Deseci tisuća Izraelaca posjetili su vojna groblja diljem zemlje gdje se održavaju svečanosti prisjećanja, započete s dvominutnom sirenom. Dan sjećanja, koji se po židovskoj tradiciji obilježava od sumraka do sumraka i određuje po njihovom kalendaru, završava u srijedu navečer, kad počinje proslava Dana nezavisnosti Izraela.

Izrael tradicionalno obilježava Dan nezavisnosti tjedan dana nakon Dana prisjećanja na holokaust, što simbolizira njegovo ponovno rođenje iz pepela nacističkog genocida nad europskim židovima, te odmah nakon Dana sjećanja na pale vojnike, kao podsjetnik da je njihova država nastala uz veliku cijenu.

Broj stanovnika Izraela trenutno je 8,5 milijuna stanovnika, dok ih je 1948. bilo samo 806 tisuća, stoji u podacima izraelskog zavoda za statistiku. Oko 6,38 milijuna stanovnika, odnosno 74,8 posto, je židovskog porijekla, dok je 1,77 milijuna, odnosno 20,8 posto, Arapa. Ostatak je definiran kao “ostali”. Izraelska vojska na dva je dana zatvorila prijelaze i kontrolne točke na Zapadnoj obali i u Gazi kako bi spriječili napade tijekom gužvi na obilježavanjima Dana sjećanja i Dana nezavisnosti.

Related Posts