Izrael izveo nove zračne napade na Pojas Gaze

Al Jazeera
Izrael je izveo niz zračnih napada na ciljeve povezane s grupom Islamski džihad u Gazi, nakon što je raketna paljba prekinula primirje koje je trajalo jedan dan, saopćila je u petak izraelska vojska.

“Izraelske odbrambene snage trenutno napadaju terorističke mete Islamskog džihada u Pojasu Gaze”, napisala je izraelska vojska na WhatsApp poruci novinarima, prenosi Al Jazeera English.

Izraelski borbeni avion je prošle noći ciljao postrojenje Islamskog džihada za proizvodnju dijelova raketa i komandni centar u Khan Yuinsu, navedeno je u vojnom saopćenju, u kojem je ocijenjeno da se na kršenje prekida vatre gleda vrlo ozbiljno.

Palestinski izvori su naveli da je nekoliko ljudi lakše ranjeno u tim udarima i da je pričinjena šteta u napadima na postrojenja Islamskog džihda u Khan Yunisu i Rafiahu na jugu Pojasa Gaze, prenose izraelski mediji, piše Beta.

Samo nekoliko sati nakon objave prekida vatre, u četvrtak ujutro je pet raketa ispaljeno iz Pojasa Gaze, od kojih su dvije presretnute. U petak poslije podne je ponovo ispaljena raketa, nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanyahu ocijenio da su “neprijatelji dobili poruku da možemo dospjeti do svakog”. U petak navečer su ispaljene još dvije rakete i također su presretnute.

Prekid vatre stupio je na snagu 48 sati nakon ciljanog ubistva jednog od glavnih komandira Islamskog džihada Baha Abu al-Atte i njegove supruge u udaru iz zraka na njihov dom u Gaza Cityju. Izraelska civilna odbrana je tada ukinula sigurnosna ograničenja u većem dijelu zemlje, osim kod granice s Gazom.

Izraelski vojni glasnogovornik je objavio da su ciljevi operacije nazvane “Crni pojas” postignuti. Među palestinskim žrtvama je osmero članova jedne porodice. Izraelska vojska je saopćila da je gađala još jednog zapovjednika Islamskog džihada, a susjedi te porodice su izjavili da je vojska pogrešno identificirala metu i greškom ubila porodicu drugog čoveka, prenijeli su izraelski mediji.

Islamski džihad je ispalio oko 450 raketa na jug i centar Izraela, a vojska tvrdi da je odbrambeni sistem presreo 90 posto raketa ispaljenih na naseljena područja. Rakete su ispaljivane na sjever čak do Tel Aviva, zbog čega je, između ostalog, obustavljena nastava u školama.

You may also like