Home Hrvatska Iznimna zabrinutost zbog arbitraže

Iznimna zabrinutost zbog arbitraže

by admin

Hrvatska demokratska zajednica izrazila je u srijedu zabrinutost informacijama o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade i ocijenila da bi predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo pitanje ako se informacije pokažu vjerodostojnima.

“HDZ je iznimno zabrinut medijskim napisima da je član Arbitražnog suda za granični spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova”, priopćio je HDZ naglašavajući da je, ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku.

Prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda potpuno su nedopustivi, smatra HDZ. Udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i zastupnice Republike Slovenije prekršene su odredbe Sporazuma o arbitraži, prije svega čl. 6. koji propisuje povjerljivost postupka, upozorava se u priopćenju.

HDZ drži da je mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane nepopravljivo narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti. “Stoga smatramo da bi osim obavještavanja Suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa – ako se navodi pokažu vjerodostojnim – u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe”, ističe HDZ.

Related Posts