Iznenađena i zabrinuta predsjednica o uhićenjima u BiH i sjednici VONS-a

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je reagirala na uhićenje deset pripadnika HVO-a na području Orašja, kao i optužnice protiv hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

”Riječ je o jednom pitanju koje zabrinjava. To je pitanje koje se nije pojavilo ni jučer niti prekjučer”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Jutarnji.

”Ono je na dnevnom redu apsolutno svakog mojeg razgovora. Kako sa dužnosnicima tih država, tako i s našim međunarodnim suradnicima”, državnicima ali i hrvatskom zajednicom.

Predsjednica je priznala kako ju je iznenadilo ono što se dogodilo u Orašju, te da o tome nije imala nikakve informacije.

”Pogotovo zato što je Orašje područje u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za golu egzistenciju, za svoj život. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu”, rekla je.

”I Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine u Orašju. Ono što u ovom trenutku moramo učiniti jest trezveno i hladne glave proučiti činjenice što se dogodilo. Prema mojim informacijama upravo sad, oko podneva, sud u Sarajevu bi se trebao oglasiti o tome.”

”Razgovarala sam jutros s gospodinom Čovićem, članom predsjedništva BiH, rekao mi je da će predsjedništvo razgovarati o tome.”

Predsjednica je rekla i kako je u stalnom kontaktu s urednom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, te kako je otvorena mogućnost da se još danas održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

”Isto tako zatražila sam izvještaj i očitovanja svih relevantnih službi, trebali bi ih dobiti da vidimo da li je netko u Hrvatskoj tko je imao informacije, i ako ih je imao nešto nije poduzeo, i zašto mi kao politički vrh nismo izviješćeni.”

Ponovila je kako treba nastupiti trezveno, hladne glave, ‘zato što u ovom trenutku ne smijemo učiniti ništa što će prije svega unijeti razdor među narodima.’

”Neke koji su danas u Hrvatskom saboru prozivali i jedne i druge, molim ih neka se sjete, kada su bili na dužnosti što su isto tako radili. Uporno sam tražila promjenu u diplomaciji, u pojedinim službama, upravo radi unaprijeđenja njihovog rada. Dakle, nemojmo se međusobno optuživati, idemo vidjeti što zajedno možemo učiniti”, rekla je.

You may also like