Izjave između dva sastanka, dogovor blizu?

Most nezavisnih lista objavljuje opširno stajalište i objašnjenja o važnosti, političkoj moći i legitimnosti najvažnijih političkih institucija i ‘pozicija’ u Hrvatskoj. Među ostalim zaključuje i da je “prvi put mjesto predsjednika Hrvatskog sabora zapravo jednako važno i „teško“ kao i mjesto predsjednika Vlade.

Izrazivši optimizam oko razgovora, mostovka Ljubica Ambrušec kazala je kako se danas s HDZ-om i SDP-om neće razgovarati o ministarstvima jer još nije vrijeme za taj dio. “Vidjet ćemo. Prije svega mandatara, a onda sve ostalo. Da vidimo kako ćemo i što ćemo s vladom, jer bi trebalo već jednom odlučiti da se vidi kako naprijed i u bolju budućnost za naš narod”, rekla je.

Robert Podolnjak kazao je kako imaju još dosta područja koja trebaju obraditi, ali da će danas vjerojatno završiti stručno dio razgovora. Rekao je da su prije dobili odvojene odgovore dviju koalicija koji nisu bili u potpunosti jednaki. “Bilo je nekih razlika i sada moramo to uskladiti, ali sada u troje. Sada dogovaramo ono što je zajednički nazivnik u svakom od područja”, rekao je. Razgovorima stručnih timova se na neki način radi prvi dio za program vlade, a navečer je politički dio, kazao je Podolnjak.

Ivana Maletić (HDZ) nakon sastanka je izjavila kako su teme današnjih programskih razgovora bile pravosuđe, znanost, poduzetništvo, obrazovanje. Znamo gdje je Hrvatska po tim pitanjima, treba nam sve novo i na drugačiji način strateški postavljeno, naglasila je Maletić. Sve tri strane slažu se o tome što treba učiniti ubuduće, rekla je Maletić.

HDZ-ov Željko Reiner kazao je da će na ovom sastanku razgovarati o tehničkim pitanjima, dok će se ona politička rješavati na sastanku čelnika stranaka u 19 sati. Smatra i da će se još jednom ili dvaput morati raspraviti i pojedina bitna tehnička pitanja, koja do sada nisu ni dotaknuta. Optimizam oko večerašnjih razgovora izrazio je SDP-ov Gordan Maras rekavši “svi smo mi optimisti”, a Branko Grčić je kazao da su uz SDP svi njihovi koalicijski partneri.

U ime Mosta nezavisnih lista, sastanku na temu poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, znanosti i obrazovanja nazoče Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović. U ime HDZ-a su Ivana Maletić, Željko Reiner, Damir Jelić, Dražen Bošnjaković, Nikolina Babić i Darko Horvat. U SDP-ovu izaslanstvu su Orsat Miljenić, Branko Grčić, Siniša Hajdaš-Dončić, Gordan Maras i Roko Andričević.

Predsjedništvo HDZ-a se sastalo u subotu u podne, a Predsjedništvo SDP-a će u 17 sati odlučiti hoće li potpisati Sporazum o sudjelovanju u tripartitnoj vladi koju predlaže Most. Predsjednik HDZ-a dao je izjavu novinarima u središnjici stranke. “Pitate me za ‘podjelu funkcija i ministarstava’? O tome nije bilo riječi – o tome ćemo govoriti danas. Jučer smo, rekao bih, situaciju postavili na principijelnu razinu. Izražavali možebitne probleme i razgovarali u jednom lijepom tonu. Koliko smo već jučer razgovarali, sat ili dva, bilo je premalo. Nastavljamo danas. Želim biti optimist i vidjet ćemo što će biti”, kazao je Tomislav Karamarko.

Što se tiče tripartitne vlade, kazao je da je “od samog starta pokazivao izvjesnu skepsu u odnosu na mogućnost i kvalitetno funkcioniranje takve vlade, ali uvijek sam bio otvoren za razgovore o njoj, a i dalje sam. Mislim da su i ostale kolege – vidjet ćemo što ćemo dogovoriti.”

Od dviju velikih stranaka to je na sastanku u petak zatražio čelnik Mosta Božo Petrov te dvjema velikim koalicijama dao rok do 19 sati u subotu da se očituju o sporazumu, po kojemu bi na čelu tripartitne vlade bio nestranački premijer ili kandidat Mosta, dok bi se sve odluke vezane uz vladu i konstituiranje Sabora donosile konsenzusom, uz pristanak HDZ-a i SDP-a.

Potvrđeno je to Hini u Mostu iz kojega, međutim, poručuju kako je netočno da se od HDZ-a i SDP-a tražilo da potpišu raspodjelu ministarstava po strankama. U međuvremenu, u prostorijama Mosta u Zagrebu od 14,30 sati traju razgovori stručnih timova Mosta, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste,o reformama koje treba provesti. U ime Mosta nezavisnih lista, sastanku na temu poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, znanosti i obrazovanja, nazočit će Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović, objavio je u subotu Most nezavisnih lista na svojoj Facebook stranici.

U 19 sati trebao bi se održati novi sastanak čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste o definiranju mandatara za sastav vlade. Kako je u petak navečer najavio čelnik Mosta Božo Petrov, nakon toga sastanka trebalo bi biti sve riješeno.

You may also like

0 comments