Izjave i reakcije pred novu rundu pregovora o situaciji u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak ruskog kolegu Vladimira Putina da želi “čitavu Europu”, ocijenivši kako je “moguća” agresija Rusije na Finsku ili na baltičke zemlje. “Putin će ići tako daleko koliko mu se dopusti. On želi čitavu Europu”, rekao je Porošenko u razgovoru na engleskom za Radio France Internationale i za neke europske novine.

“Pripojenjem Krima i agresijom na istok Ukrajine Putin je narušio sustav međunarodne sigurnosti”, istaknuo je. Moskva je anektirala Krim u ožujku 2014. nakon ulaska ruske vojske na taj poluotok i spornog referenduma koji su Kijev i Zapad ocijenili nezakonitim. U nastavku razgovora Porošenko je kazao: “Je li napad na Finsku moguć? Jest. I Finska je toga svjesna. Je li moguć napad na baltičke zemlje? Dakako. A napad na prostoru Crnoga mora? Da, moguć je.”

“Zato kada razgovaramo o Ukrajincima koji se bore na istoku moje domovine, ne govorimo samo o borbi za cjelovitost i neovisnost Ukrajine, nego i o borbi za demokraciju, slobodu i za sigurnost čitavog europskog kontinenta”, rekao je Porošenko. U sukobu ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od travnja 2014. poginulo je više od 6.500 vojnika. “Dok razgovaramo događa se prava agresija na moju zemlju, 9.000 ruskih vojnika opremljenih modernim ruskim oružjem zauzelo je moju zemlju”, rekao je Porošenko, osudivši “grubo kršenje međunarodnoga prava”. Novo primirje uvedeno je 15. veljače na tom separatističkom području, ali se krvavi sukobi nastavljaju gotovo svakodnevno.

Četiri ukrajinska vojnika su poginula, a 15 ih je ranjeno u sukobima s proruskim separatistima u posljednja 24 sata, upravo prije početka pregovora o prekidu vatre, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska. Prema riječima glasnogovornika ukrajinske vojske, separatisti su iz područja Donecka napali teškim naoružanjem, čime su prekršili odredbu mirovnog sporazuma. Istodobno, predstavnici Ukrajine, Rusije i pobunjenika trebali bi se danas sastati u Minsku gdje će raspravljati o primjeni mirovnog sporazuma iz veljače ove godine koji se neprestano krši.

Usprkos sporazumu na snazi, samo u srpnju je na istoku Ukrajine poginulo 29 ukrajinskih vojnika, dok je 175 ranjeno. Separatisti tvrde da su u napadima s ukrajinske strane prošli mjesec poginula 22 civila i vojnika, a 29 ih je ranjeno. Sastanak u Minsku odvija se pod pokroviteljstvom Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

You may also like