Izgradnja plutajućeg terminala za ukapljeni plin (LNG) u Hrvatskoj imala bi utjecaj na smanjenje cijena energenata i za domaćinstva i za gospodarstvo, rekla je u petak u Dubrovniku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, donosi N1 televizija.

U izjavi za medije u sklopu drugog sastanka Skupine na visokoj razini država članica EU iz Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC), predsjednica je istaknula kako je hrvatski geopolitički položaj dobar, kao i infrastruktura koju treba nadograditi i priključiti na druge energetske tijekove. Naglasila je kako danas u istočnoj Europi postoje sigurnosne ugroze koje mogu ne samo podignuti cijenu energenata nego i zaustaviti njihov dotok. ”Iznimno je bitno ubrzati suradnju na području energetike, svi smo mi ovisni o izvorima energije koji dolaze od negdje drugdje, a posebno danas kada u istočnoj Europi postoje takve sigurnosne ugroze koje mogu ne samo podignuti cijenu energenata nego i zaustaviti njihov dotok. Iznimno je bitno govoriti o raznim izvorima energije. Naš geopolitički položaj je dobar imamo dobru infrastrukturu koju treba nadograditi i koju treba priključiti na druge energetske tijekove”, kazala je. “Tu posebno mislim na jadransko-jonski plinovod za kojeg držim kako treba doista ubrzati rokove izgradnje, ali i razmisliti o alternativnim načinima, primjerice plutajući LNG terminal”, rekla je Grabar-Kitarović te dodala kako se Hrvatska mora puno više povezivati s zemljama na Baltiku koje dijele naše vrijednosti i u zajedničkim su savezima kao što su NATO ili EU.

Na novinarski upit je li plutajući LNG terminal realan, predsjednica je odgovorila kako je to mogućnost koju treba razmotriti. ”Ja nisam stručnjak za LNG terminale, ali nedavno sam razgovarala s litvanskom predsjednicom. Tamo je izgrađen plutajući terminal, i oni su to napravili jako brzo i nemaju nikakvih ekoloških problema. Što je najbolje, na gradnji tog terminala je bilo 30 posto ljudi hrvatskog državljanstva. Mi čak imamo i ljude koji bi to mogli napraviti, a imamo i zainteresirane investitore. To bi utjecalo na smanjenje cijena energenata i za domaćinstva i za industriju”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Tijekom sastanka ministri će potpisati Memorandum o suglasnosti o zajedničkom pristupu suočavanju s izazovima diversifikacije i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom kao dio inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava, kao i Akcijski plan koji je sastavni dio Memoranduma. Svrha Memoranduma o suglasnosti je ubrzati dinamiku provedbe najvažnijih energetskih projekata kao dio inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe o povezivanju plinskih sustava.

Sastanak u Dubrovniku održava se na poziv potpredsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča, povjerenika Europske komisije za klimatsku politiku i energetiku Miguela Ariasa Canetea i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka ispred Vlade Republike Hrvatske. Sastanak je okupio ministre energetike država članica Europske unije (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Slovačke) kao i ministre energetike iz zemalja Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Ukrajine).

Related Posts