Izgledi za gospodarstvo eurozone poboljšali su se zahvaljujući padu cijena nafte, niskom tečaju eura i mjerama Europske središnje banke (ECB), no taj je blok i dalje ranjiv na moguće šokove, poručio je u ponedjeljak Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom izvješću o toj regiji MMF procjenjuje da će iduće godine gospodarstvo eurozone porasti za 1,7 posto, nakon što će ove godine vjerojatno ojačati 1,5 posto.Ipak, MMF upozorava da je ta regija i dalje ‘ranjiva na šokove’. Osim neizvjesnosti u vezi Grčke, koja je upravo s kreditorima započela pregovore o trećem paketu međunarodne financijske pomoći, još je nekoliko čimbenika koji bi mogli potisnuti gospodarski rast u idućih pet godina. “To uključuje visoku nezaposlenost, posebice među mladima, veliku zaduženost kompanija i rast nenaplativih kredita u bankarskom sustavu”, kazao je Mahmood Pradham, zamjenik direktora europskog odjela MMF-a.

Istaknuo je da bi pad povjerenja, zbog mogućeg smanjenja procjena daljnjeg rasta gospodarstva ili zbog rasta geopolitičkih napetosti, mogao dovesti blok do produljene stagnacije gospodarskog rasta na otprilike 1 posto. MMF procjenjuje da bi se inflacija u ovoj godini mogla zadržati oko nule, a iduće godine porasti na 1,1 posto. MMF je istaknuo i kako podržava ECB-ov program kupnje državnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno, ili ukupno više od 1.000 milijardi u godinu i pol dana. Smatra da je taj program potaknuo povjerenje i poboljšao financijske uvjete, pa poručuje da bi trebao ostati na snazi do, kako je planirano, rujna 2016. godine, a možda i duže ako bude potrebno.

Related Posts