Izgledan scenarij, Izrael će morati napasti Iran?!

Izrael će možda morati napasti Iran, kako bi zaustavio iransko vojno utvrđivanje u Siriji, zaključak je izvještaja izraelskog Instituta za nacionalnu sigurnost – INSS u Tel Avivu, koji je predstavljen u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalemu.
To je ujedno scenarij u najgorem slučaju, prenose izraelski mediji. Institut povezan s Univerzitetom iz Tel Aviva razmatrao je čitav niz scenarija u izvještaju po kome je najozbiljnija prijetnja s kojom se suočava Izrael u ovoj godini rat na sjeveru, u koji bi bili umiješani Iran, Hezbollah i Sirija “Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osjetljivi: Sirija, Liban i Pojas Gaze. Na sva tri postoji potencijal za eskalaciju širokog sukoba i općeg rata, i to u isto vrijeme”, navodi se u izvještaju, u kojem su lista prijetnji Izraelu i preporuke kako da se odgovori Iranu, libanskom Hezbollahu i palestinskom Hamasu.

Sukob na sjeveru, po svoj prilici, prelio bi se i na jug i Izrael bi se našao u situaciji da se bori i protiv Hamasa. Na listi je i iranski nuklearni program. Situacija u Pojasu Gaze je procijenjena kao najmanja prijetnja Izraelu, ali se navodi kako je hitnije pozabaviti se s njom, jer bi mogla eskalirati u neposrednoj budućnosti. U dokumentu se spominje i izmjena politike SAD-a prema iranskom nuklearnom programu i odluka predsjednika Donalda Trumpa da zauzme oštriji stav od svog prethodnika Baracka Obame, ali se dodaje kako Washington nije spreman ući u vojni sukob s Teheranom.

Spominje se, također, nedavna Trumpova odluka da povuče vojsku iz Sirije, kako bi se istaklo da će Izrael možda morati krenuti sam i napasti Iran. Što se tiče Hamasa, Institut procjenjuje da Izrael mora pripremiti operativni plan kako bi zadao smrtni udarac toj organizaciji, a bez namjere da ponovo okupira Pojas Gaze.

Također se ocjenjuje kako u tri rata na toj palestinskoj teritoriji u posljednjem desetljeću vojnom krilu Hamasa nije zadat ozbiljan udarac i kako su izgledi za još jedan vojni sukob na jugu s Hamasom “izuzetno visoki”. Za širi izraelsko-palestinski sukob je navedeno kako je to “bio i ostao fundamentalni problem Izraela u odnosima sa susjedima u regiji i s međunarodnom zajednicom”.

Konstatira se kako je inicijativa Trumpove vlade za takozvani sporazum vijeka, izraelsko-palestinski mirovni plan, odložena i kako će jaz između SAD-a i Palestinaca otežavati obnovu procesa. Ipak, “SAD i pragmatični sunitski arapski svijet će očekivati potez Izraela da se obnovi povjerenje u izraelske dobre namjere”, navodi se u izvještaju.

Iran šteti naporima Europe da sačuva iranski nuklearni sporazum iz 2015. djelovanjima poput slučaja navodnog špijuniranja u kojem je sudjelovao pripadnik njemačke vojske, rekao je u četvrtak iskusni njemački diplomat Wolfgang Ischinger.

Međutim Ischinger, predsjednik Muenchenske sigurnosne konferencije, je ipak upozorio kako bi bilo opasno da se Europa pridruži Washingtonu i povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, jer je isključiva svrha sporazuma bila zaustaviti iranski nuklearni program te nije bilo riječi o drugim aktivnostima u regiji ili špijuniranju.

Njemačka, koja s Francuskom predvodi napor da se sporazum očuva, izrazila je veliku zabrinutost ovaj tjedan visokom iranskom diplomatu, zbog osobe s dvojnim njemačkim i afganistanskim državljanstvom, koja je uhićena u utorak, zbog sumnje u špijunažu.

Ministarstvo vanjskih poslova je razgovaralo o tom slučaju s ravnateljem iranskog veleposlanstva 15. siječnja te je izrazilo veliku zabrinutost zbog navodnih obavještajnih aktivnosti, rekao je izvor iz ministarstva.

Ischinger, bivši njemački veleposlanik u Washingtonu, je osudio iranske aktivnosti, ali je rekao da je iluzorno misliti da će Iran ili druge vlade zaustaviti obavještajne aktivnosti, čak i kada bi postojao formalni dogovor o tome. “Iran bi trebao biti dovoljno pametan da shvati kako si sam puca u nogu, zato što narušava političko raspoloženje oko iranskog nuklearnog sporazuma … ali to nije razlog da se raskine sporazum”, rekao je.

Iranske aktivnosti u Njemačkoj i drugdje, jačaju političku zabrinutost i zasjenjuju napore da se održi iranski nuklearni sporazum, dodao je.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif će prisustvovati ovogodišnjoj Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja će se održati od 15. do 17. veljače ove godine, a biti će prisutno više od 100 državnih čelnika i ostalih visokih svjetskih dužnosnika, rekao je Ischinger. Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron, egipatski premijer Abdel Fattah al-Sisi i visoki dužnosnici poput američkog državnog tajnika Mikea Pompea, saudijskog ministra vanjskih poslova Adela al-Jubeira i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, planiraju sudjelovati na konferenciji, dodao je Ischinger.

You may also like

0 comments