Izetbegović: Zeman, Grabar Kitarović i Kurz lažu o BIH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je u ponedjeljak da češki predsjednik Miloš Zeman s izjavom da bi Bosna i Hercegovina nakon sloma Islamske države mogla postati uporište terorista, jednako kao i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, iznose laži o Bošnjacima, te da njihove izjave predstavljaju nastavak ksenofobične i islamofobične kampanje prema Bošnjacima u BiH.
“Slično ranijim izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza, Zeman bez ikakvog povoda i temelja plasira opasne neistine o državi BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima. Namjera tih izjava je da se europska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Europu”, priopćio je Izetbegović.

Češki predsjednik Zeman rekao je u intervju za tabloid Blesk od prošlog vikenda kako Europi prijeti velika opasnost nakon poraza Islamske države zbog povratka boraca koji bi mogli na njezinu tlu stvoriti terorističku bazu. “Takva baza može biti u BiH s obzirom na nacionalni sastav. Kada bi se upravo tamo koncentrirali ljudi koji bježe nakon poraza u Europu, to bi bila opasnost”, rekao je Zeman. Prošloga tjedna je austrijski šef diplomacije ustvrdio kako se muslimanskim ženama u BiH plaća kako bi hodale pokrivene te da se mijenja bosanska verzija Islama, dok je hrvatska predsjednica ranije upozoravala na veliki broj boraca koji se vraćaju u BiH s ratiša iz Sirije i Iraka gdje su se borili na strani terorističke organizacije Islamske države, te ukazivala na trend porasta radikalizma i ekstremizma.

“Očito je da je ovdje riječ o ksenofobičnoj i islamofobičnoj kampanji određenih dužnosnika nekih srednjoeuropskih država. To nas podsjeća na neke slične izjave s kraja prošlog stoljeća, kojima su neki u Europi opravdavali odsutnost intervencije kojom bi se spriječio genocid nad Bošnjacima i pokušaj da se Bosna i Hercegovina uništi”, navodi se u priopćenju iz ureda bošnjačkog člana državnog Predsjedništva.

U demantiju iz Izetbegovićeva ureda naveli su kako je od 2012. godine do danas na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ukupno 240 državljana BiH, dok ih se sada na teritoriju pod nadzorom terorističke organizacije Islamske države nalazi 116. U BiH su se vratila 44 borca, od čega ih je 23 pravomoćno osuđeno. “Imajući u vidu navedene činjenice, jasno je da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza ISIL-a, kako to insinuira Zeman”, navodi Izetbegović.

Izetbegović je naveo kako je rad institucija BiH te proglašavanje kaznenim djelom odlazaka na strana ratišta rezultirao time time da u 2016. godini nije zabilježen nijedan takav slučaj. Podsjetio je i da su bošnjačke političke i vjerske vođe 2015. godine u zajedničkoj izjavi osudili terorizam i nasilni ekstremizam. “Stoga, umjesto što neutemeljeno optužuju BiH i Bošnjake, europskim ksenofobima i islamofobima bilo bi korisnije da pogledaju u vlastita dvorišta u kojima bujaju neonacizam i razne anticivilizacijske ideologije, i da se zapitaju što to oni rade da se suprotstave tim retrogradnim pojavama”, zaključuje u priopćenju Izetbegović.

You may also like