Izetbegović: Treba ukinuti entitete i uvesti državu regija

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izabran je očekivano u utorak za predsjednika najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) s uvjerljivom potporom izaslanika na kongresu stranke, koji se održava u Sarajevu, na kojemu je predloženo ukidanje sadašnjih entiteta i preustroj BiH u nekoliko višenacionalnih regija.

Za Izetbegovića je glasovalo 590 izaslanika na stranačkoj konvenciji SDA, dok je protukandidata Šemsudina Mehmedovića poduprlo 159, a Irfana Ajanovića tek 4 izaslanika na stranačkom kongresu. Izetbegović se u obraćanju izaslanicima zauzeo za svebošnjačku pomirbu ističući da se rivalstvo među bošnjačkim liderima pretvorilo u surovi politički i medijski rat. “Radit ću na tome da Bošnjaci obustave međusobne sukobe. Potreban nam je prestanak sukoba i unutarbošnjačko povjerenje”, rekao je Bakir Izetbegović. Pri tome je naglasio kako je pitanje vjerske radikalizacije postalo krupno vjersko i sigurnosno pitanje te da će Bošnjaci morati braniti vjeru od radikalnog ekstremizma, očito aludirajući na rastući utjecaj radikalnog vehabijskog pokreta u BiH. Podsjetio je na terorističke napade koje su počinile vehabije koji su, kako je rekao, za osudu, poput ubojstva hrvatske obitelji Anđelić za Božić 2002. godine u Konjicu, terorističkog napada na Policijsku postaju u Bugojnu te terorističkog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

Na Kongresu SDA predstavljene su i rezolucije koje su pripremila stranačka tijela prema kojima se, uz ostalo, inzistira na ustavnim reformama u BiH i ukidanju dvaju entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Po riječima visokog stranačkog dužnosnika Šefika Džaferovića, SDA se zauzima za prihvaćanje novog Ustava koji bi definirao BiH kao republiku, s tri razine vlasti. Umjesto entiteta srednju razinu vlasti bi činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalnu bi činile općine i gradove. Džaferović je izrazio očekivanje da će ovakav pristup SDA biti prihvaćen jer je sukladan Daytonskom sporazumu. Među brojnim gostima na Kongresu SDA bio je i tajnik za međunarodna pitanja HDZ-a Hrvatske Miro Kovač, koji je istaknuo da BiH na putu u EU nema boljeg saveznika od hrvatskog naroda i Hrvatske. Pri tome se zauzeo za to da bosanskohercegovački Hrvati ostvare jednakopravnost u BiH dodajući da će oni biti “fantastičan motor za europske integracije”.

Izetbegović je treći predsjednik SDA od njezina osnutka prije 25 godina. On je na toj poziciji naslijedio Sulejmana Tihića, koji je preminuo prošle godine. Njegov otac Alija Izetbegović je bio prvi predsjednik SDA i predsjednik prvog demokratski izabranog Predsjedništva BiH. (Agencije)

You may also like