Izetbegović saslušan u sklopu istrage protiv Radončića

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović saslušan je u srijedu u Državnom odvjetništvu BiH u sklopu istrage koja se vodi protiv političara i medijskog tajkuna Fahrudina Radončića osumnjičenog za ometanje pravosuđa i protuzakonito nuđenje dara.

O tome se nisu očitovali ni Izetbegović niti Državno odvjetništvo BiH no prema informacijama koje su objavili lokalni mediji Izetbegović je saslušan u svojstvu svjedoka a predmet zanimanja odvjetništva je imenovanje Nermane Hadžijahić za veleposlanicu BiH u Sloveniji.

Prisluškivanjem telefonskih rauzgovora na temelju naloga Suda BiH prikupljeni su podaci kako je Radončić tražio od Izetbegovića imenovanje Hadžijahić za veleposlanicu kao protuuslugu njezinom suprugu Zijadu Hadžijahiću, bivšem zaposleniku veleposlanstva SAD u Sarajevu, od kojega je Radončić tražio da provjeri prisluškuju li se njegovi telefonski razgovori i je li predmetom kakve istrage.
Radončić se sumnjiči za povezanost s Naserom Keljmendijem, vođom jedne od balkanskih kriminalnih skupina kojemu se sudi u Prištini. Sam Radončić je na ročištu pred Sudom BiH koje je prošlog tjedna sazvano kako bi se odlučivalo o tome hoće li mu biti određen pritvor potvrdio kako je od Izetbegovića tražio imenovanje Hadžijahić za veleposlanicu. Tada je kazao i kako je bio iznenađen činjenicom da je Izetbegović njegov prijedlog ekspresno prihvatio i Hadžijahić imenovao u roku od 24 sata i to samo na temelju njezina životopisa kojega mu je dostavio.
Portal “Slobodna Bosna” ranije je objavio kako je Hadžijahić osoba skromne diplomatske karijere koja se u ministarstvu vanjskih poslova BiH zaposlila kao stručni suradnik-arhitekt a jedno je vrijeme obnašala dužnost generalne konzulice BiH u Milanu.
Izetbegović je ranije izjavio kako u njezinu promoviranu za veleposlanicu ne vidi ništa sporno. “Rado ću o tome svjedočiti ako budem pozvan”, kazao je Izetbegović, čelnik Stranke demokratske akcije (SDA), kojega s Radončićem, čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB), povezuje činjenica da njihove stranke surađuju kao dio vladajuće koalicije.

You may also like