Izetbegović lobira protiv federalizacije u rezoluciji Europskog parlamenta

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović razgovarao je u utorak u Strasbourgu, uoči sutrašnjeg glasovanja o rezoluciji Europskog parlamenta o napretku BiH, s više dužnosnika Europske pučke stranke izrazivši protivljenje navođenju federalizacije u rezoluciji koja bi, po njemu, mogla ohrabriti zahtjeve za podjelu zemlje na nacionalnom načelu.
Kako su izvijestili iz ureda bošnjačkog člana državnog vrha, Izetbegović je odvojeno razgovarao s izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Christianom Dan Predom, predsjednikom Kluba zastupnika Euriopske pučke stranke (EPP) Manfredom Weberom, dok je popodne najavljen susret s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom.
Upozoravajući kako se BiH nalazi na raskrižju, Izetbegović je istaknuo  kako se ‘manipulira i instrumentalizira s načelom federalizacije’ koja u BiH produbljuje nacionalne podjele. Pojasnio je da potpora rezoluciji takvog sadržaja može voditi ‘protudaytonskom teritorijalnom prekrajanju Bosne i Hercegovine i stvaranje nacionalno utemeljenih federalnih jedinica’, čime je očito aludirao na zahtjeve hrvatskih predstavnika u BiH za preustrojem zemlje.
Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je mostarski portal Bljesak kako se u rezoluciji Europskog parlamenta ne podupire podjelu zemlje, ali da se naglašavaju političke reforme koje bi preustrojile BiH u potpuno učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu “temeljenu na vladavini prava, koja osigurava jednakost i demokratsko zastupanje svih njezinih konstitutivnih naroda i građana”.
“I mi spominjemo, u istom 4. stavku, neka načela koja su već postojala u prošlogodišnjem tekstu, među kojima su federalizam, decentralizacija i legitimno zastupanje”, rekao je zastupnik Preda.
Europski parlament u srijedu će glasovati o Izvješću i rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine, a navodi kojim se zagovara federalizam u BiH izazvali su prijepore između hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Hrvatske stranke podržavaju navođenje federalizma te pozivaju na preustroj zemlje tvrdeći da nisu ravnopravni sa Srbima i Bošnjacima, dok bošnjačke stranke ustrajavaju u tvrdnjama kako bi stvaranje hrvatske federalne jedinice značilo daljnju podjelu BiH.

(Agencije)

You may also like