Izetbegović: Dodik ruši suverenitet Bosne i Hercegovine

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je njegova zemlja ponovo suočena s izazovima poput onih iz 90-ih godina te da je na političkoj pozornici ponovo pokušaj ostvarenja ciljeva koji nisu mogli biti postignuti ratom.
“Mislim na ono što uporno i sve drskije govori Milorad Dodik kada kaže da će napraviti referendum”, kazao je Izetbegović tijkom predstavljanja nekih od kandidata njegove Stranke demokratske akcije (SDA) na općim izborima zakazanim za 7. listopad.

Izetbegović je kazao kako su na pozornici povampirene ratne ideologije pesimistično zaključivši kako će “biti još gore” jer Dodik sada vreba priliku za ostvaranje projekta otcjepljenja Republike Srpske od BiH računajući na globalne promjene koje bi mu to omogućile.

U međuvremenu, tvrdi Izetbegović, Dodik stvara ozračje u kojemu bi bilo moguće izvesti takav projekt, primjerice relativizirajući genocid u Srebrenici. “On otvoreno ide na to da sruši mirovni sporazum a kada to učini srušit će mir”, upozorio je Izetbegović opisujući Dodikovu politiku kao nastojanje da se uzdrma temelje BiH a dodao je kako u tome sudjeluje i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović gradeći savezništvo s Dodikom.

“Takvo nastojanje da se nešto dobije za hrvatsku komponentu je pogrešna politika”, poručio je Izetbegović Čoviću iz Sarajeva. Ove ocjene Izetbegović je iskoristio kako bi pozvao na mobiliziranje pristalica SDA u cilju potpore kandidatima te stranke na predstojećim izborima i osiguranje njezinog sudjelovanja u budućoj vlasti jer misli kako je to jedini način da se spriječe pokušaji podjele BiH.

Posebice je upozorio kako se ne bi smjela dopustiti pobjeda Fahrudina Radončića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. “Radončiću ništa, a znam ga dobro kao svoj džep, ništa ne bih povjerio a naročito ne sudbinu države. Nikada ne znate s kim će taj čovjek napraviti savez i koga će izdati”, kazao je Iztebegović očevidno zaoštravajući predizbornu retoriku.

Izetbegović na ovim izborima nakon dva mandata nema pravo ponovno se kandidirati za državni vrh a SDA je kao kandidata istaknula njegovog bliskog suradnika i sadašnjeg zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića. Izetbegović je pozvao Bošnjake odnosno pristalice SDA da Džaferoviću osiguraju pobjedu i da svoje glasove ne rasipaju na kandidate poput Željka Komšića.

You may also like