Izetbegović: Bošnjaci žele iskreno partnerstvo sa Hrvatima

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je, u intervjuu za Dnevni avaz od ponedjeljka, kako njegova Stranka demokratske akcije (SDA) čini sve ne bi li učvrstila povjerenje u odnosima s HDZ BiH i doprinijela jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji te kako na tom tragu pokušava naći rješenje za ustroj Mostara.

U intervjuu sarajevskom listu Izetbegović je kazao kao su odnosi najveće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH bili loši u vrijeme kada je HDZ BiH bio oporba, no sada kada je ta stranka nakon izbora 2010. godine postala dijelom vlasti čini se sve da se njihovo partnerstvo obnovi i učvrsti. “SDA je u ovom mandatu učinila sve što je u našoj moći da obnovi povjerenje i partnerski odnos s HDZ BiH i onu delikatnu, u prošlom mandatu poljuljanu ravnotežu odnosa u Federaciji BiH “, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je kako se to pitanje u konačnici svodi na traženje modaliteta za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dodajući kako je uvjeren da je rješenje za to moguće pronaći. Bošnjačka strana, kako je kazao, istodobno očekuje da Hrvati “ponude više drugima” u županijama i općinama u kojima su oni većina. Na tom bi tragu trebalo biti i rješenje za ustroj Mostara pri čemu, kako je kazao Izetbegović, SDA traži model koji bi sačuvao jedinstveni grad, no s “posebnim podjedinicama” kroz koje bi se Bošnjacima, odnosno Hrvatima, jamčilo pravo lokalne samouprave i upravljanja gradskim resursima.

Komentirajući pogoršanje odnosa sa Srbijom nakon haaških presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešeljelju Izetbegović je istaknuo kako je s tim u vezi poslao jasnu poruku najvišim srbijanskim dužnosnicima, a ona glasi kako postoji donja granica tolerancije i stvari na koje nikada i nitko u ime Bošnjaka neće pristati. Time je aludirao na nijekanje počinjenih ratnih zločina nad Bošnjacima uključujući genocid u Srebrenici.

Izetbegović drži kako se bez obzira na sadašnje poteškoće moraju graditi bolji odnosi između BiH i Srbije, temeljeni na povjerenju i uzajamnom uvažavanju. Drži kako će u odnosima dvije zemlje i ubuduće biti oscilacija, no dodaje kako je siguran da i u Srbiji razumiju značaj mira i suradnje. “Bolna i složena prošlost dodatno nas obvezuje na što jasniji i izravniji razgovor o svemu”, zaključio je Izetbegović potvrdivši kako će se zbog toga u Mostaru sastati sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji tamo dolazi na gospodarski sajam.

You may also like