Izdvajanje plinskog posla bio je obostrani interes

Katlin Tamas
Članica MOL-ovog tima za pregovore o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, Katalin Tamas, posvjedočila je u ponedjeljak na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju da je izdvajanje plinskog posla bio obostrani interes.

“Interes MOL-a bio je izbjeći gubitke nastale razlikom u kupovnoj i prodajnoj cijeni, dok je hrvatski interes bio da posjeduje strateški važno skladište plina te da zadovolji propis EU prema kojemu se u poslovanje s plinom trebaju uvesti tržišni uvjeti”, rekla je Tamas koja se 2008. pridružila MOL-ovim stručnjacima koji su razmatrali plinsko poslovanje Ine.

Tamas je dodala da je hrvatskoj vladi bilo važno minimalizirati gubitke koje je stvaralo plinsko poslovanje zbog skuplje kupovne od prodajne cijene plina. “Izdavajanje plinskog poslovanja je bilo dobro rješenje i u interesu vlade i MOL-a, ponajviše radi minimalizacije gubitaka”, kazala je svjedokinja dodajući kako misli da je na prodaji skladišta plina ustrajala hrvatska strana.

Svjedokinja je dodala da su pregovori o preuzimanju tvrtke Prirodni plin bili teški jer je hrvatska strana shvatila da će u prijelaznom razdoblju morati financirati gubitke pa je inzistirala da osigura što povoljniji položaj. Uz to, kazala je i da se u nekoliko navrata susrela s Jozom Petrovićem, nekadašnjim članom uprave Ine, koji je ranije iskazao da nije sudjelovao u pregovorima.

You may also like

0 comments