Izbori u Turskoj bit će 1. studenog, Pamuk kritizirao Erdogana

Prijevremeni parlamentarni izbori sazvani za 1. studenoga u Turskoj održat će se usprkos dvostrukom samoubilačkom napadu u kojem je poginulo najmanje 97 osoba u subotu usred Ankare, izjavio je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu. “Usprkos okolnostima, izbori će se održati”, kazao je Davutoglu u razgovoru za informativnu postaju NTV.

“Održat ćemo te izbore”, naglasio je Davutoglu koji vodi privremenu vladu do izbora sljedećeg mjeseca. Turske vlasti smatraju IS glavnim sumnjivcem za dvostruki napad u kojem je poginulo najmanje 97 osoba, kazao je Davutoglu. “Kad pogledamo način na koji je izveden napad, smatramo istragu IS-a svojim prioritetom”, izjavio je Davutoglu. “Imamo ime jedne osobe koje nas vodi prema organizaciji”, istaknuo je on, ne navodeći druge detalje o istrazi u tijeku.

Prokurdska oporba u međuvremenu je optužila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za subotnji atentat u Ankari. “Država je napala narod. Izrazi sućuti trebali bi se uputiti narodu a ne Erdoganu”, napisao je na Twitteru Selahattin Demirtas, čelnik prokurdske Demokratske stranke naroda. Na poziv pokreta koji su sazvali “marš mira” a na koji je izvršen napad, više od 10.000 prosvjednika okupilo se u nedjelju na jednom trgu u Ankari blizu mjesta napada. Gomila je izviždala Erdogana i njegovu vladu, optužene da namjerno nisu zajamčili sigurnost subotnjeg okupljanja. Demirtas je pozvao oporbene stranke da na skorašnjim parlamentarnim izborima sruše Erdoganovu vlast. “Čekamo 1. studenoga”, datum izbora, rekao je on, “tad ćemo početi raditi na svrgavanju diktatora”.

Turski nobelovac Orhan Pamuk je u intervjuu za talijansku Repubblicu oštro kritizirao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, optuživši ga za računicu kada je o Kurdima riječ, nakon napada u Ankari u kojima je smrtno stradalo najmanje 97 osoba. “Izborni poraz razbjesnio je Erdogana (…), Kurdi nisu dali glasove njegovu planu o predsjedničkoj republici”, rekao je Pamuk, koji trenutačno boravi u New Yorku, za talijanski list Repubblicu.

Na parlamentarnim izborima u lipnju vladajuća Erdoganova stranka prvi je put izgubila apsolutnu većinu u parlamentu te je propao njegov plan izmjene ustava kojima je želio povećati predsjedničke ovlasti. “Vlada i vojska odlučile su ponovno početi rat protiv kurdskoga pokreta”, kaže Pamuk.  “Danas cijela nacija shvaća Erdoganovu računicu. Najprije nije želio ući u međunarodnu koaliciju koja se bori protiv islamskog kalifata, a potom je pristao kad su to od njega zatražili Amerikanci. No istodobno kad (je počeo bombardirati) ‘kalifat’ počeo je bombardirati i Kurde”, kazao je nobelovac.

Prokurdska oporba pojačava napade na predsjednika Erdogana i optužuje ga da je odgovoran za napad u Ankari, samo tri tjedna prije održavanja parlamentarnih izbora. “Zemlja koja živi u miru iznenada se našla u ratu, istodobno protiv islamskog kalifata i Kurdistanske radničke stranke”, ocjenjuje Pamuk.

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK) suspendirala je okupljanja svojih pristaša do petka, prije održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji 1. studenoga i nakon dvostrukog samoubilačkog napada u kojemu je subotu u Ankari smrtno stradalo najmanje 97 ljudi, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik stranke Omer Celik. Na konferenciji za novinare Celik je rekao da će se predstojeća okupljanja stranke održavati pod nazivom “jedinstvom protiv terora”. Premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je svrha subotnjeg napada, najtežeg takve vrste u Turskoj, bila utjecati na rezultat izbora zakazanih za 1. studenoga na kojima se predsjednik dražve Recep Tayyip Erdogan nada vratiti apsolutnu većinu koju je njegova vladajuća stranka AK izgubila u lipnju.

Oporba pak optužuje Erdogana, koji je 13 godina vodio Tursku, da je kriv za napade jer obavještajne službe nisu dobro odradile svoj posao, a neke čak drže da je odgovornost vladajućih veća jer potiču nacionalizam i raspoloženje protiv kurdskog naroda u Turskoj.  Dvije bombe koje su eksplodirale u subotu blizu glavne željezničke postaje u Ankari ciljale su skup prokurdskih aktivista i civilnih udruga koje su održavale mirne prosvjede.

You may also like