Izbori u Makedoniji bit će 24. travnja

Makedonski parlament prihvatio je u ponedjeljak ostavku premijera Nikole Gruevskog i odlučio da se prijevremeni izbori održe 24. travnja, no bez zastupnika oporbe koja ustraje na tome da se prije toga mora urediti popis birača i srediti stanje u medijima pa su zastupnici oporbene stranke SDSM napustili sjednicu prije glasovanja o odluci o datumu održavanja izbora.

Gruevski je ostavku parlamentu ponudio u petak, prema hodogramu dogovorenom s Europskom unijom u svrhu održavanja prijevremenih izbora na proljeće.  “Dogovor iz srpnja je postignut kako bi zemlja što prije izašla iz ove situacije. Prijevremeni izbori su najbolji put za izlazak iz političke krize”, rekao je Gruevski ranije u ponedjeljak. Njega će kao privremeni premijer do izbora zamijeniti glavni tajnik vladajuće stranke VMRO-DPMNE Emil Dimitrijev.

Sporazum o okončanju višemjesečne političke krize makedonska oporba i vladajući postigli su u srpnju prošle godine pod pokroviteljstvom EU-a. Makedonska oporba u studenome je ušla u vladu sukladno tom sporazumu između vladajuće desnice i oporbene ljevice. Glavni zadatak te privremene vlade je organizacija prijevremenih izbora koji će se održati na polovini četverogodišnjeg mandata vlade desnog centra.

Sukladno postignutom sporazumu, glavna makedonska oporbena stranka socijaldemokrata SDSM 1. rujna se vratila u parlament nakon 15 mjeseci bojkota zbog neprihvaćanja izbornih rezultata iz travnja 2014., zbog čega je zemlja cijelo to vrijeme bila na udaru teške političke krize.

Vlada premijera Gruevskog bila je lani zasipana optužbama da je provodila protuzakonit nadzor, uplitala se u rad medija i pravosuđa, lažirala izbore, a imenovanja na ključne dužnosti provodila po rođačkom i ortačkom ključu. Optužbe su kulminirale objavom transkripata prisluškivanja koje je navodno provodila vlada, a u javnost ih je iznijela oporba. Gruevski je odbacio sve optužbe i tvrdi da je žrtva urote. Analitičari drže da je odlučnost kojom Gruevski želi održati izbore znak njegova uvjerenja da će VMRO-DPMNE ponovno pobijediti.

You may also like

0 comments