Home Hrvatska Izbori se moraju održati najkasnije do 6. prosinca

Izbori se moraju održati najkasnije do 6. prosinca

by admin

Datum održavanja idućih parlamentarnih izbora i dalje je državna tajna. Vladajući i dalje šalju probne balone, tako da se u javnosti spekulira da će izbori biti u nekom periodu od prosinca do siječnja, čak se spominje i veljača.

Ta neizvjesnost oko datuma izbora osjeća se i na hrvatskoj političkoj sceni i stvara nervozu. No, Vladimir Šeks, posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavnopravna pitanja, zaključuje kako je prebacivanje datuma izbora na iduću godinu  – neustavna i nemoguća misija. Krajnji je datum održavanja izbora, kaže, 6. prosinca 2015. godine. Stoga će, ne raspusti li se Sabor RH proje, predsjednica RH 6. studenoga donijeti odluku o raspisivanju izbora.

Sve je primjetnija nervoza zbog neizvjesnosti vezane za datum održavanja parlamentarnih izbora. Posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks kaže kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok. A to nije, kako se često kaže, “siječanj ili veljača”. Krajnji je rok, naime, početak prosinca, tvrdi Šeks, a donosi Večernji list.

“Što se njega, iskusnog pravnog “maga” tiče, nagađanja o tome da bi se izbori mogli prebaciti i u iduću godinu, tamo negdje u siječanj, čak veljaču, nepotrebna su jer bi to bila situacija protivna Ustavu RH. Koji je, kaže Šeks, hrvatska predsjednica dužna braniti, najavljujući time i njezin angažman u rješavanju dvojbe o datumu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj“, rekao je Šeks

“Uopće nije nužno da Sabor prethodno bude raspušten da bi predsjednica mogla raspisati izbore za zastupnike Hrvatskog sabora. Ona može donijeti takvu odluku u okviru svoje ustavne i zakonske ovlasti bez prethodnog raspuštanja Hrvatskog sabora. Ona može raspisati izbore, a da Sabor još bude u zasjedanju, i to na temelju čl. 98. Ustava, kao i članka 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Predsjednica raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Nedvojbeno je, dakle, da je stvoren pogrešan dojam u dijelu javnosti da predsjednica ne može raspisati izbore prije nego što bude raspušten Sabor“, naglasio je Šeks.

Prije početka Sjednice Vlade, ministri su se osvrnuli na izjavu Vladimira Šeksa o datumu izbora. ‘Puno je toga Šeks govorio u prošlosti što nije točno. Zašto bi bio referentan? Gospodin Šeks očito ima medijski prostor i u biti on, rekao bih, kao savjetnik predsjednice traži razlog svog postojanja i savjetovanja u Uredu predsjednice tako da svako malo nešto šibne van. Traži svrhu svoga postojanja kao savjetnik predsjednice. Često je u prošlosti bio u krivu. Ne znam zašto ne bi bio i sada’, rekao je ministar Gordan Maras.

I ministrica Vesna Pusić odbacila je vjerodostojnost tvrdnje da se izbori moraju raspisati do 6. prosinca, u suprotnosti ih raspisuje predsjednica. ‘Gospodin Šeks se šali iz pozicije savjetnika’, rekla je Pusić. ‘To je jedno pravo malo remek djelo ustavno pravne misli u Hrvata. Ima samo jednu manu, a to je da je izravno suprotno sa stajalištem Ustavnog suda iz prosinca 2010. Ili gospodin Šeks nije pročitao izvješće ili ustavne suce smatra neznalicama’, kaže ministar Arsen Bauk.

Related Posts