Home Politika Izbori na Sri Lanki kao pokušaj dolaska na vlast antireformskih snaga

Izbori na Sri Lanki kao pokušaj dolaska na vlast antireformskih snaga

by admin

Stanovnici Šri Lanke u ponedjeljak su izašli na parlamentarne izbore koji će predstavljati referendum o pokušaju bivšeg predsjednika Mahinde Rajapakse da se vrati na vlast dok reformistička koalicija koja ga je pobijedila pokušava ojačati na izborima svoju vlast. Nacionalistički političar bacio je oko na mjesto premijera vlade u kojoj je i njegova Stranka za slobodu Šri Lanke (SLFP), no u kojoj je posljednjih pola godina njegovo krilo marginalizirano. Njegov bivši saveznik Maithripala Sirisena, koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima u siječnju, sada vodi stranku i isključuje tu mogućnost.

Osobni rivalitet dominirao je kampanjom na otoku koji ima 20 milijuna stanovnika i na kojem su politički sporovi često prerastali u nasilje ili čak u atentate na političke prvake. Sirisena, čija stranka je u koaliciji koju vodi Ujedinjena narodna stranka (UNP), pokušava se distancirati od problematične povijesti donošenjem reformi koje slabe njegove vlastite predsjedničke ovlasti no vlast čine otvorenijom i odgovornijom. Manjinski Tamili i muslimani glasuju za tu koaliciju koju vodi UNP i za koju se vjeruje da ima najveće izglede stvaranja najvećeg bloka u parlamentu koji broji 225 zastupnika.

Rajapaksu (69) mnogi pripadnici budističke većine slave kao ratnog heroja zbog gušenja 26 godina duge tamilske pobune a protivnici ga optužuju za korumpiranu, brutalnu vladavinu. Izbori će odlučiti hoće li Šri Lanka zadržati sadašnji prozapadni smjer ili će se okrenuti Kini koja je u vrijeme Rajapaksine vladavine uložila miljarde dolara u taj otok. Sirisena je prošle godine napustio Rajapaksinu vladu i okrenuo se protiv njega i odnio pobjedu na predsjedničkim izborima u siječnju.

Related Posts