Izbjeglička kriza u Francuskoj; zbog djece migranata iz ‘Džungle’ upiru prstom u Britaniju

Velika Britanija mora ispuniti dužnosti prema djeci migrantima bez pratnje iz izbjegličkog logora u Calaisu (‘Džungli’), istaknuo je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u komentaru objavljenom u utorak u britanskom listu Guardian, samo dan nakon što je četrnaest tinejdžera premješteno u Veliku Britaniju.

“Francuska vlada sada je odlučila rasformirati logor u Calaisu”, rekao je Cazeneuve u komentaru za list dodajući da ni London ni Pariz ne žele “ostaviti ljude s pravom na izbjeglički status na hladnoći i zimi – a najmanje žene i djecu”.

Improvizirano naselje  u Calaisu u Francuskoj je postalo glavnom točkom francuske izbjegličke krize i temom užarene debate među političarima, kao i stalni izvor napetosti s Velikom Britanijom, kamo žele otići mnogi migranti.

Ministar je istaknuo da, “budući da dijele moralnu odgovornost prema njima, vlade Francuske i Velike Britanije moraju nastaviti zajedno tu operaciju”.

“Britanska vlada obećala je pomoći u rješavanju krize preuzimajući neku djecu bez pratnje, od kojih je većina izrazila želju da idu u veliku Britaniju”, dodao je. “Britanska vlada sada treba intenzivirati svoje napore, kako bi svaki maloljetnik bez pratnje imao primjerenu i trajnu zaštitu”.

Dugoročno, dodao je, ni Velika Britanija ni Francuska neće moći izbjeći odgovornost što se tiče izbjegličke krize na našem kontinentu.

Ministar unutarnjih poslova upozorio je da “humanitarna operacija mora biti podržana dugoročnim mjerama čija je svrha učiniti granicu kod Calaisa i ostalih luka nepropusnom”.

Dodao je da su “zahvaljujući suradnji naših policija, od početka godine u Francuskoj već onemogućene 33 ilegalne mreže krijumčara ljudi u Veliku Britaniju”.

Njegov je ukomentar slijedio nakon što je 14 tinejdžera bez pratnje koji su živjeli u Calaisu spojeno sa svojim rođacima u Velikoj Britaniji u ponedjeljak nakon rasformiranja francuskoga izbjegličkog logora. (Agencije)

You may also like

0 comments