Home Bosna i Hercegovina Izbjeglička kriza seli se iz susjedstva prema Hrvarskoj

Izbjeglička kriza seli se iz susjedstva prema Hrvarskoj

by Agencije

Idućih se tjedana kroz Srbiju očekuje novi val od oko 20.000 izbjeglica, objavio je srbijanski Crveni križ u srijedu, nakon što su prve izbjeglice iz pograničnog grada Šida ušle u Hrvatsku, a oni sa zatvorenih mađarskih prijelaza se raspituju kako do nje doći. Autobusi s izbjeglicama počeli su u srijedu ujutro stizati iz grada Preševa na jugu Srbije u novootvoreni prihvatni centar Principovac kod Šida.

Nekoliko desetaka koji su ranije doputovali individualno prešlo je hrvatsku granicu izbjegavajući službene prijelaze, javljaju beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izvore u srbijanskoj policiji. Kroz Srbiju trenutno ne prolazi veći broj izbjeglica, ali se idućih tjedana može očekivati novi val od oko 20.000 do 23.000, rekli su dužnosnici Crvenog križa na temelju informacija o njihovu dolasku u Grčku.

Promjena rute uslijedila je nakon što je Mađarska u utorak zatvorila granične prijelaze sa Srbijom. Oko prijelaza je zarobljeno nekoliko stotina izbjeglica, a mađarska policija je njih najmanje 260 uhitila pri pokušaju ilegalnog prelaska granice. Mađarska i dalje drži zavorene granične prijelaze Horgoš 1 i Horgoš 2, dok nekoliko stotina izbjeglica ustraje u namjeri da s ničije zemlje nastavi put u zapadnu Europu i skandinavske zemlje. Kako iz Horgoša prenosi RTS, neki se, suočeni s blokadom na mađarskoj granici, već raspituju kako stići na granicu s Hrvatskom.

Promet sa zatvorenog prijelaza Horgoš u međuvremenu se preusmjerva na Kelebiju. Beogradski mediji su u utorak navečer javili da se izbjeglice iz prihvatnih centara u Preševu i Miratovnu na jugu Srbije ukrcavaju u dvadesetak autobusa s natpisima Šid i Croatia te da je za njih pripremljen privremeni prihvatni centar u nekadašnjoj dječjoj bolnici Principovac, nekoliko stotina metara udaljenoj od prijelaza Sot-Principovac. U bolnici je osiguran smještaj za 250 majki s djecom, dok će za muškarce u dvorištu bolnice biti podignuti šatori.

Novinarka RTS-a javlja da je nekoliko desetaka izbjeglica već prešlo u Hrvatsku, ali ne na službenim graničnim prijelazima Tovarnik i Sot, već preko seoskih njiva i kukuruzišta. Oni i dalje u manjim skupinama pristižu u pograničnu zonu, petnaestak ih se prijavilo u policijsku postaju u Tovarniku, ali manje skupine traže alternativne prijelaze, koristeći lokalna seoska imanja i kukurizišta uz granicu s Hrvatskom.

Na granici između Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore u srijedu nije bilo priliva izbjeglica koje preko Turske i Grčke pokušavaju stići do zapadnoeuropskih država, izvijestila je oko podneva Granična policija BiH. “Nema nikakvih promjena. Za sada nije zabilježen prelazak većih skupina izbjeglica”, izjavila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković. Granična policija, kao i sve druge policijske i sigurnosne agencije u BiH, danima su pod pojačanim mjerama pripravnosti kako bi pravodobno reagirale na mogući dolazak većeg broja izbjeglica, kojima su sada vrata ka zapadnoj Europi preko Mađarske zatvorena.

Vijeće ministara BiH u utorak je usvojilo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje mogućim prilivom masovnog broja izbjeglica. Cilj tih mjera je osigurati humani tretman izbjeglica uključujući tu osiguranje privremenog smještaja, prehrane te liječničke skrbi, no uz sve to planirane su i posebne mjere kako bi se spriječilo moguće ugrožavanje sigurnosti. Bosna i Hercegovina trenutačno ima mogućnost smjestiti do tisuću izbjeglica pa je naložena ubrzana identifikacija vojnih objekata izvan uporabe koji bi se mogli osposobiti za nužni smještaj. Prema procjenama koje je nakon zatvaranja mađarske granice iznio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, Bosna i Hercegovina bi se idućih tjedana mogla suočiti s valom od 25 do 30 tisuća migranata i izbjeglica.

Slovenija je spremna za mogući dolazak većeg broja izbjeglica, ali će pritom zajamčiti i sigurnost svojih građana, izjavio je u srijedu slovenski premijer Miro Cerar prilikom posjeta članova svoje vlade pokrajini Prekmurje na sjeveroistoku države, gdje je zadnji tjedan zabilježen manji broj ilegalnih prijelaza granice izbjeglica i migranata iz Mađarske u Sloveniju. Vlada se je, prilikom boravka u pokrajini koja je zbog blizine Austrije i Mađarske izložena tranzitu migranata, upoznala s tom problematikom, a Cerar je kazao da Slovenija mogući veći val izbjeglica dočekuje spremna.

O trenutačnim prilikama vladu je tom prilikom izvijestila ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar. Prema njenoj ocjeni, postoji dobra koordinacija na međuresornoj skupini koja radi na izbjegličkoj problematici, dok je Cerar kazao da se Slovenija dobro pripremila za mogući veći dolazak izbjeglica i na njihov smještaj u više od deset općina širom zemlje. Prema izbjeglicama treba uvažiti načelo humanitarnosti i solidarnosti, ali istodobno zajamčiti sigurnost našim građanima, upozorio je Cerar. Slovenija se na zadnjem sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije složila s primanjem nekoliko stotina migranata i izbjeglica u sadašnjoj krizi, ali je i dalje protiv određivanja obvezujućih kvota za zemlje EU-a kad se bude primalo više stotina tisuća izbjeglica, a da se pritom ne vodi računa o ekonomskim i integracijskim mogućnostima pojedinih članica.

Ministarica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar nije komentirala dolazak prvih većih skupina migranata u Hrvatsku iz Srbije, ali je prije nekoliko dana kazala da je Slovenije u vezi s tom problematikom u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama, među njima s Hrvatskom, ali i Austrijom, koja je zbog izbjegličkog vala uvela pojačane kontrole i na granici sa Slovenijom. Oko 6.000 tražitelja azila stiglo je u južnu pokrajinu Bavarsku u utorak, objavila je njemačka policija, unatoč uvodu u kontrolu na austrijskoj granici tijekom vikenda. Većina ih je stigla iz austrijskoga grada Salzburga, ali neki su prešli granicu na drugim mjestima, rekao je glasnogovornik. Njemačka, koja se bori s najvećim priljevom izbjeglica od Drugoga svjetskog rata, vratila je graničnu kontrolu u nedjelju da ograniči priljev tražitelja azila kroz Muenchen. Samo je u subotu na muenchenski središnji željeznički kolodvor stiglo 13.000 izbjeglica. Željeznički promet između Salzburga i Njemačke u srijedu je zaustavljen, priopćila je austrijska željeznička kompanija OeBB.

Related Posts