Španjolski premijer Mariano Rajoy ocijenio je u utorak u Berlinu da je sadašnja izbjeglička kriza “najveći izazov za Europu u narednim godinama”, dok u Europu pristiže sve više izbjeglica. “Ovo što gledamo je najveći izazov za Europu u narednim godinama. Moramo odgovoriti na taj veliki izazov”, istaknuo je konzervativni čelnik na tiskovnoj konferenciji zajedno s kolegicom Angelom Merkel.

Španjolska je na svojim granicama imala “tragedije slične onima kakve se sada događaju drugdje, na drugim granicama Europske unije”, podsjetio je. Merkel je pak istaknula da njezina zemlja prihvaća velik broj Sirijaca, ne vraćajući ih u zemlju u koju su prvo ušli, zato što imaju velike izglede da dobiju izbjeglički status. “To nije neobično i zapravo bi tako trebalo biti u svim europskim zemljama”, dodala je dok njezina zemlja planira primiti u 2015. osamsto tisuća kandidata za azil, najviše od svih europskih zemalja.

Dvoje konzervativnih čelnika istaknuli su i potrebu donošenja zajedničke politike EU-a u vezi s migracijom i azilom, s ravnopravnom podjelom tražitelja azila, otvaranjem centara za odvajanje ekonomskih migranata od izbjeglica na europskim granicama, napose u Italiji i u Grčkoj. “Španjolsko stajalište će biti konstruktivno (na idućem sastanku europskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa). Europi trebaju dogovor i solidarnost”, naglasio je Rajoy optuživši Europsku komisiju, Rim i Atenu da ne čine dovoljno. “Sada moramo raditi na uspješnoj pripremi zajedničke politike azila (…) a ne se međusobno optuživati, moramo mijenjati stvari”, ocijenila je pak njemačka kancelarka.

Related Posts