Home Europska unija Izbjeglice mogu donijeti zarazne bolesti?

Izbjeglice mogu donijeti zarazne bolesti?

by admin

Prijem izbjeglica s Bliskog istoka i sjeverne Afrike na teritorij Češke nosi sa sobom tri velika rizika – širenje zaraznih bolesti, terorizam Islamske države i stvaranje novih geta, ocijenio je češki predsednik Miloš Zeman.

Zeman je upozorio da bi s izbjeglicama u Češku mogle ući “ćelije” Islamske države, njihovi “agenti spavači”, koji bi se kasnije mogli aktivirati i izvršiti napade kakvi su bili oni u Parizu, Londonu ili Madridu, prenose česki elektronski mediji.

Po mišljenju češkog predsjednika, većina izbjeglica spada u “ekonomske migrante”, a ne one koji zaista bježe od rata, ocijenivši da oni u Češkoj ne žele raditi, ali da u zemlju mogu unijeti zarazne bolesti i izazovu stvaranje geta. “Oni se zbog kulturnih razlika neće moći prilagoditi”, dodao je Zeman u razgovoru za radio “Frekvence 1”.

Zeman je izbjeglice podijelio u tri kategorije – jednu čini oko 15.000 njih koje je češka vlada pristala prihvatiti u sljedeće dvije godine, dok ostali u toj zemlji borave nelegalno i trebalo bi ih, kako smatra, one koji prekrše češke zakone vratiti, umjesto što se za njih grade prihvatni centri.

Zeman misli i da će izbjeglice koje prelaze preko češkog teritorija, kad ih Njemačka prestane prihvaćati, ostati u Češkoj, koja bi u tom slučaju morala sama braniti svoje granice, angažirajući uz policiju i vojsku, ako se pokaže da zaštita europskih ne funkcionira.

Related Posts