Home Hrvatska Izbjeglice idu prema Ježevu, Sisku i Kutini, nema opasnosti od mina

Izbjeglice idu prema Ježevu, Sisku i Kutini, nema opasnosti od mina

by Agencije

Načelnik stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić potvrdio je u srijedu da su prema Ježevu, Sisku i Kutini krenula tri autobusa s izbjeglicama. “Ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao, a mogu prihvatiti i zbrinuti onoliki broj izbjeglica koliko ih je u stanju MUP obraditi”, rekao je Kelić te dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu primjerice prema Bajkovu ili Iloku.

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa (HCK) Katarina Zorić u izjavi novinarima istaknula je da su djelatnici HCK-a i volonteri u Tovarniku od ranih jutarnjih sati te da su dosada izbjeglicama podijelili nešto više od 1000 litara vode, 300 kilograma konzervi i brojne pakete s higijenskim potrepštinama kao što su vlažne maramice, pelene i slično. “Naši timovi za prvu pomoć pružaju prvu pomoć umornim i iscrpljenim izbjeglicama, a to čine i djelatnici Hitne pomoći”, rekla je Zorić dodavši da se akcija provodi koordinirano i protiče u najboljem redu. Potvrdila je da se među izbjeglicama nalazi velik broj male djece.

Prema neslužbenim informacijama izbjeglice prihvaćene u Tovarniku dolaze iz Sirije, Afganistana, Iraka i još nekih bliskoistočnih zemalja. Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj. Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj. S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

MUP je ranije izvijestio da se “u skladu s utvrđenim standardnim operativnim postupcima, utemeljenim na međunarodnom i EU pravu te nacionalnom zakonodavstvu, u nadležnoj policijskoj postaji, odnosno policijskoj upravi”, provodi postupak prvih sigurnosnih mjera i prihvata te pružanja prvog dijela medicinske pomoći. Nakon navedenih mjera, migranti će se prevesti u glavni registracijski centar organiziran u Prihvatnom centru Ježevo, prioritetno ranjive skupine – djeca bez pratnje, obitelji s djecom, i trudnice, a zatim i ostali migrante. “Tijekom registracije pružit će im se daljnja liječnička pomoć, kao i druga pomoć te nakon obavljenih razgovora s migrantima, možebitnim iskazanim namjerama za traženjem međunarodne zaštite, zdravstvenom stanju itd., migrante će se prevoziti u smještajne kapacitete predviđene u tu svrhu. Tražitelje azila smještat će se u odgovarajuća prihvatilišta za tražitelje azila, a ostale u postojeće objekte, gdje će im se pružiti daljnja skrb”, kažu u MUP-u.

Moguća trasa kretanja izbjeglica kroz Hrvatsku od Tovarnika i dalje zapadno prema Vinkovcima, uz prugu, nema minski sumnjivog prostora, a jedino je minirana šuma Đeletovci, doznaje se u Hrvatskom centru za razminiravanje (HCR). Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec izjavio je Hini da će i ta šuma biti razminirana ove godine te da HCR i MUP koordinirano rade na tome da se linija kretanja migranata ne prepusti slučaju, odnosno da se izbjegnu stradavanja u minskim poljima.

Njegov pomoćnik Miljenko Vahtarić naglasio je da je Virovitičko-podravska županija prošle godine potpuno isključena s minskih karata, jer je posao razminiranja završen te da se na internetskim stranicama HCR-a objavljuju tjedno ažurirane karte minski sumnjivog prostora cijele Hrvatske. “Te karte su javno dostupne i slobodne za objavu svim medijima. Nama je važno da se spriječe stradavanja i objavljujemo točno stanje miniranosti cijele Hrvatske, jer samo tako možemo očekivati da će ljudi znati koja mjesta treba izbjegavati, kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji tako i drugim mjestima prema zapadu, gdje se očekuje kretanje izbjeglica, rekao je Vahtarić.

Međutim, treba naglasiti da su minska polja obilježena i na samom terenu. U Hrvatskoj je i sada preko 12.000 tabli s upozorenjima te i do migranata treba doći informacija da table trebaju uzimati vrlo ozbiljno. Srećom, velika crvena zona na kartama južno od Vinkovaca i Mirkovca je razminirana, ali u tijeku je završna analiza nakon koje se tek može isključiti iz minski sumnjivog prostora, kaže Vahtarić. Dodaje da su u tijeku završni radovi šumskog područja Đeletovci i Stari Jankovci te da radovi traju i na dva projekta uz granicu sa Srbijom, na dva šumska područja koja su prošle godine bila poplavljena, u općinama Vrbanja i Njemci.

Related Posts