Izbjegavanje sankcija EU ključno za opstanak Vlade

Tiskanje novca
Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je kako je izbjegavanje disciplinskih mjera EU-a zbog prekomjernog javnog duga, pitanje života i smrti njegove vlade, a i države u cijelosti.

Conteove opaske u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u novinama Corriere della Sera namijenjene su najmoćnijem čovjeku njegove administracije, njegovom zamjeniku i vođi krajnje desne stranke Lige, Matteu Salviniju. “Ako ne bude kao u prosincu kada smo uspjeli izbjeći kazne nakon usuglašenja s Europskom komisijom oko proračuna za 2019., riskiramo svi odlaskom kući. Ja zasigurno prvi”, rekao je premijer.

“Prekomjeran dug se mora izbjeći, inače će se Italija suočiti sa smanjenjem kreditnog rejtinga i nestabilnostima na financijskom tržištu”, upozorio je Conte. “Ne mogu i ne želim preuzeti odgovornost izlagajući zemlju ovakvom besmislenom riziku”, dodao je.

Pozvao je Salvinija i drugog zamjenika premijera Luigija Di Maia da dopuste njemu i ministru gospodarstva Giovanniju Triju da pregovaraju s Bruxellesom.  Salvini želi prekoračiti proračunska ograničenja deficita EU-a kako bi nadoknadio radikalno smanjenje poreza. Ohrabren je i pobjedom na izborima za Europski parlament održanim prošli mjesec te je njegova stranka ostvarila daljnje uspjehe i na regionalnim izborima u nedjelju.  Liga je primjerice pobijedila u gradu Ferrari i time prekinula 70-godišnju vladavinu lokalne ljevice.

You may also like

0 comments