Izađite na izbore!

U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina. Za Sabor se glasuje u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta, pravo biranja ima oko 3, 8 milijuna birača.

Birališta u Hrvatskoj otvorena su u nedjelju u 7 sati, zatvaraju se u 19 sati, u inozemstvu se glasuje drugi dan, ukupno je otvoreno gotovo sedam tisuća mjesta.Do zatvaranja birališta na snazi je izborna šutnja za koje je zabranjeno objavljivati izjave, fotografije kandidata, procjenu izbornih rezultata. Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi. Za naklonost birača bore se političke stranke i koalicije, nezavisni i kandidati nacionalnih manjina, kandidata je više od 2.300 sa 166 listi, mahom stranačkih. Najviše listi (19) istaknuto je u I. jedinici, najmanje (11), u XI. jedinici. Najmlađem kandidatu je 18, najstarijem 95 godina. Izbore prati više od 13 tisuća promatrača.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na izbore za Hrvatski sabor, poručivši im da “izaći na izbore, nije samo pravo, nego i zajednička obveza”. U demokratski provedenim izborima svaki je glas jednako važan i vrijedan, svaki glas jest i bit će ugrađen u temelje razvoja hrvatskog društva, izaći na izbore nije samo pravo, nego i zajednička obveza, naglasio je Hrvatin. Birače upućuje kako glasovati.

Na pozamašnom glasačkom listiću rednim su brojevima poredane sve liste izborne jedinice, glasuje se zaokruživanjem rednoga broja ispred naziva liste. Svaka lista ima po 14 kandidata i ukoliko birač želi dati prednost jednome, ali samo sa liste za koju je glasovao, tada će zaokružiti i redni broj ispred imena kandidata kojemu daje prednost u odnosu na sve druge kandidate, ističe predsjednik DIP-a.

Moguće je, napominje, da birač zaokruži samo redni broj ispred imena kandidata kojem daje prednost, ali samo jednog. Hrvatin podsjeća da pripadnici nacionalnih manjina mogu birati hoće li glasovati za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište ili za kandidate u posebnoj, XII. izbornoj jedinici. Zbog toga, za pripadnike nacionalnih manjina glasački listić mora biti pripremljen i za XII. jedinicu i za izbornu jedinicu u kojoj imaju prebivalište, naglašava Hrvatin. Prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 22 sata, do kada bi moglo biti obrađeno oko 15 posto biračkih mjesta. Podatke o izlaznosti objavit će u dva navrata, u podne i u 17 sati.

You may also like