Iza napada stoji Abdelhamid Abaaoud

Belgijske snage sigurnosti sumnjaju da iza terorističkih napada u petak u Parizu stoji Abdelhamid Abaaoud, a specijalne snage belgijske policije u ponedjeljak ujutro pokrenule su opsežnu operaciju u bruxelleskoj općini Molenbee. Abaaouda se smatra mozgom neuspjelih terorističkih napada koje je policija spriječila u siječnu ove godine u Verviersu, na istoku Belgije. Belgijska televizija RTL javila je ranije da je u ponedjeljak navodno uhićen Saleh Abdeslam, 26-godišnjak, rođen u Bruxellesu za kojim je Francuska raspisala tjeralicu zbog sudjelovanja u terorističkim napadima u Parizu. Belgijska javna televizija RTBF demantirala je tu vijest, rekavši da je policija uhitila jednu osobu ali da to nije Salah Abdeslam. “Operacija specijalnih policijskih snaga trenutačno je u tijeku u Molenbeeku”, navodi belgijska televizija. Belgijski mediji javljaju da je policija blokirala pristup jednoj ulici u Molenbeeku i preko megafona pozivala jednu osobu da se preda. Saleh Abdeslam je brat Brahima Abdeslama, jednog od kamikaza koji je izveo napad u petak u Parizu.

Minutom šutnje točno u podne Francuska i Europa odale su počast žrtvama napada u Parizu, koji je sa 129 poginulih najsmrtonosniji zločin u Francuskoj od Drugog svjetskog rata. U središtu Parizu stotine ljudi okupile su se na Trgu Republike s buketima cvijeća, kao i pored mjesta svih napada, uključujući i dvoranu Bataclan gdje je bilo najmanje 89 mrtvih.  Predsjednik Francois Hollande i premijer Manuel Valls počast žrtvama odali su u dvorištu sveučilišta Sorbonne, naglasivši simbolički činjenicu da je među žrtvama veliki broj mladih.  Minuta šutnje održana je u ponedjeljak i u brojnim europskim gradovima u znak solidarnosti.  I Hrvatska je spustivši zastave na pola koplja te zvukom sirena točno u podne i minutom šutnje odala počast žrtvama terorističkih napada u Parizu. U Hrvatskoj je danas, kao i u Francuskoj, dan žalosti u spomen na 129 poginulih. Državni dužnosnici te brojni hrvatski građani izrazili su sućut francuskome narodu, zapalili svijeće ispred francuskoga veleposlanstva u Zagrebu i upisali se u Knjigu žalosti.  Solidarnost i sućut s Francuskom, Hrvatska je kao i brojne druge zemlje izrazila “obojivši” pojedine zgrade u boje francuske zastave.  U Antalyi na summitu G20 svjetski su se državnici također minutom šutnje prisjetili žrtava.  U Francuskoj je danas treći dan žalosti za poginulima.

Francuski istražitelji identificirali su do ponedjeljka prije podne petoricu od sedmorice napadača na Pariz, u kojem je ubijeno 129 ljudi, što je najveći zločin u Francuskoj od Drugog svjetskog rata, objavio je pariški državni tužitelj. Prvi je identificiran Omar Ismail Mostefai (29) iz jednog pariškog predgrađa, koji je ubijen u policijskom spašavanju talaca u dvorani Bataclan. Bataclan su napali i Brahim Abdelsalam (31) i Samy Amimour (28). Ovaj potonji je iz pariškog predgrađa Darcyja i bio je otprije poznat antiterorističkoj policiji. Na tjeralici je bio od 2013. godine. Po tvrdnjama njegove obitelji, godine 2013. Amimour je bio u Siriji. Obojica navedenih ubijeni su u dvorani.

Ahmed Al Muhamed, koji je po otiscima prstiju identificiran kao čovjek koji je u listopadu prošao kroz Grčku, Preševo i Opatovac, i koji je po podacima iz putovnice rođen 1990. u sirijskom Idlibu, raznio se ispred stadiona Stade de France. Pariški tužitelj Francois Molins rekao je da se autentičnost njegove putovnice još mora provjeriti.
Peti poznati napadač je dvadesetogodišnji Bilal Hadfi koji se također raznio pred stadionom. Još dvojica terorista koji su poginuli u napadima nisu identificirani. Policija intenzivno traga za osmim teroristom, Salahom Abdelsalamom (26) koji se smatra naoružanim i opasnim. On je unajmio VW polo koji pronađen blizu Bataclana i zaustavljen je s još dvojicom muškaraca na francusko-belgijskoj granici prigodom povratka iz Pariza, ali su ga policajci, tada još ne znajući o kome se radi, nakon kratke provjere pustili.  Abdeslam je rođen u Bruxellesu i ima francusko državljanstvo.

Francuski premijer manuel Valls rekao je ranije u ponedjeljak da se zemlja treba pripremiti na nove napade do kojih bi moglo doći i u drugim europskim državama.  “Znamo da postoje operacije koje su se pripremale i koje se pripremaju još uvijek, ne samo u Francuskoj nego i u drugim europskim zemljama”, rekao je za radio RTL francuski premijer.  Do napada bi moglo doći u “u sljedećim danima, u sljedećim tjednima”. “Dugo ćemo živjeti s tom prijetnjom.. treba se na nju pripremiti”, rekao je. “Atentati su organizirani, osmišljeni i isplanirani iz Sirije”. On je u razgovoru za radio RTL naglasio da su sigurnosne službe spriječile nekoliko napada od ljeta.

Potvrdio je da je francuska policija izvršila tijekom noći na ponedjeljak širom zemlje pretrese u domovima osumnjičenih islamista. Ukupno je “više od 150 pretresa” provedeno od atentata u petak. U Lyonu je zaplijenjeno oružje i prsluci otporni na metke. Francuski mediji objavili su da su pretresi izvršeni i u pariškom predgrađu Bobigny, potom u Jeumontu u blizini francuske granice s Belgijom, te u Grenobleu i Toulouseu. Izvanredno stanje proglašeno u Francuskoj širi prostor za policijske intervencije. “Koristimo pravni okvir izvanrednog stanja kako bismo ispitali ljude koji pripadju radikalnom islamističkom pokretu .. i sve one koji propagiraju mržnju prema Republici”, kazao je Valls. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je novinarima u ponedjeljak da su u racijama koje je spominjao Valls uhićene 34 osobe. Još su 104 osobe stavljene u kućni pritvor.

Istraga se odvija i u Belgiji, čiji je državljanin marokanskog podrijetla Abdelhamid Abaaoud (27) osumnjičen kao naredbodavac napada u Parizu, rekli su izvori bliski istrazi. Abaaoud je, pišu belgijski mediji, zloglasni džihadist i trenutno u Siriji i bori se u redovima Islamske države.  Abaaouda se smatra mozgom neuspjelih terorističkih napada koje je policija spriječila u siječnu ove godine u Verviersu, na istoku Belgije. On dolazi iz briselskog predgrađa Molenbeeka, koji je nekad bio jedan od glavnih industrijskih centara u Belgiji, zbog čega je i nazvan “mali Manchester”. Danas je getoizirana, siromašna općina s velikim udjelom muslimanskog stanovništva, podrijetlom iz Maroka i Turske, koje se ni u trećoj generaciji nije uspjelo integrirati u belgijsko društvo. Grad je u međuvremenu došao na zao glas zbog čestih policijskih protuterorstičkih akcija i uhićenjima sumnjivaca.

You may also like