Iz OPEC-a će dolaziti sve manje nafte

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ukupno su u listopadu 2015. godine proizvodile 31,08 mil. bbl/d nafte. To je za 120 000 bbl/d manje nego u rujnu i najniža razina proizvodnje od svibnja 2015. godine, navodi tvrtka Platts.

Razlog pada proizvodnje je smanjivanje u Saudijskoj Arabiji i Iraku i to je već treći mjesec za redom da se proizvodnja lagano smanjuje, pokazuju podaci Plattsa koji upozorava da bi, unatoč tome, bilo pogrešno zaključiti kako bi to mogao biti signal da će doći do promjene dosadašnje strategije OPEC-a na idućem zasjedanju u prosincu u Beču. Naprotiv, tvrdi Platts, svi ostali znakovi poput očekivanog smanjenja proizvodnje nafte kod proizvođača izvan OPEC-a ukazuju da su izgledi za promjenu strategije OPEC-a vrlo mali. Zadnje izvješće Plattsa pokazuje da je Saudijska Arabija u listopadu proizvodila 10,1 mil. bbl/d, što znači da se proizvodnja blago smanjuje već treći mjesec zaredom. Ali, njezina proizvodnja nafte je od ožujka 2015. godine stabilna, na razini višoj od 10 mil. bbl/d, upozorava Platts. Istodobno je proizvodnja u Iraku u listopadu pala na 3,65 mil. bbl/d, na što je posebno utjecalo loše vrijeme u Perzijskom zaljevu, zbog čega je smanjen izvoz tankerima, a u listopadu nije bilo izvoza nafte naftovodom preko turske luke Ceyhan. Od ostalih članica OPEC-a, manji pad proizvodnje nafte zabilježen je i u Angoli, gdje je proizvedeno 20 000 bbl/d nafte manje nego u rujnu 2015. godine, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Dotok sjevernoafričkog plina u Europu prema svemu sudeći u budućnosti će padati što će dodatno ojačati poziciju najvećeg europskog dobavljača, ruskog Gazproma. Kako je Bloombergu izjavio Carlo Malacarne, direktor talijanskog Snam Rete Gasa, najvećeg europskog operatera plinovoda i plinskih skladišta, u sljedeće dvije do tri godine Alžir i Libija mogli bi smanjiti isporuke plina

You may also like

0 comments