Iz Njemačke će se žaliti EU i UN-u zbog gradnje belgijskih nuklearki

Dvije zapadne njemačke savezne države ovih su dana objavile da planiraju uložiti žalbe Europskoj uniji (EU) i Ujedinjenim narodima (UN) na nedavnu odluku belgijske vlade o produljenju životnog vijeka 40 godina starih nuklearnih reaktora za još 10 godina.

Nuklearne centrale Doel 1,2 i Tihange 1 u funkciji su od 1974-75. godine i njihovo gašenje bilo je planirano za 2015. godinu. No, u prosincu lani belgijska je vlada ipak odlučila produljiti životni vijek tih starih reaktora do još 2025. godine. Takva odluka dio je sporazuma o očuvanju radnih mjesta i o ulaganjima u razdoblju preusmjeravanja na čišću energiju.

Savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija i Falačko Porajnje tvrde da bi se, prije nego što se uopće donese takva odluka, morala provesti odgovarajuća procjena utjecaja na okoliš, u skladu s manje poznatom međunarodnom konvencijom nazvanom Espoo, po finskom gradu gdje je donesena 1991. godine. Riječ je o Konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica. “Posljedice nesreće koja bi se dogodila u Tihangeu ili Doelu ne bi se zaustavile na granici sa saveznom njemačkom državom Falačko Porajnje”, kazala je ministrica energetike te savezne države Eveline Lemke, ističući kako odluke o produljenju životnog vijeka nuklearki ne mogu biti nametnute bez konzultacija sa susjednim zemljama.

Reaktor u Tihangeu nalazi se na svega 60 kilometara od belgijske granice s Njemačkom, a Doel nekih 130 kilometara. Dotrajale belgijske nuklearke već neko vrijeme izazivaju zabrinutost susjednih zemalja u vezi sigurnosti reaktora, nakon što se dogodio niz problema od curenja i puknuća do neriješenog slučaja sabotaže.

Doel 1, najstariji reaktor u Belgiji, prvotno je bio ugašen u veljači 2015. godine u skladu s tamošnjim zakonom kojim se poziva na postupno gašenje proizvodnje energije u nuklearnim elektranama, da bi vlada ponovno pokrenula proizvodnju u toj centrali prema sporazumu o produljenju njegove uporabe. No taj se reaktor tri dana kasnije morao zatvoriti zbog problema s generatorom. Sada je po drugi put pušten u rad.

U međuvremenu je belgijski operator Electrabel u prosincu lani objavio da je ponovno pokrenuo rad reaktora u Tihangeu, a svega nekoliko dana nakon što je reaktor bio primoran na zatvaranje zbog požara na sustavu opskrbe električnom energijom.

You may also like