Home Ekonomija Iz HUP-a pozivaju na nastavak reformi

Iz HUP-a pozivaju na nastavak reformi

by Agencije

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, komentirajući najnovije procjene Europske komisije (EK), izjavio je u četvrtak da ga raduje što Hrvatska više nije država u kojoj se očekuje jedna od najnižih stopa rasta u EU, a glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić pozvao je Vladu da što prije krene s reformama da se taj rast još ubrza.

Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,1 posto, s prethodnih 1,4 posto. Za 2015. godinu sada predviđa stopu rasta od 1,8 posto, podigavši je s ranije procijenjenih 1,1 posto.  “Raduje me što više nismo država u kojoj se očekuje jedna od najnižih stopa rasta u EU, sada se u 12 država EU očekuje sporiji rast u odnosu na Hrvatsku u 2016. godini, tj. u čak 12 država očekuje se manja stopa rasta u 2016.”, kazao je Burilović. “To je dobra i ohrabrujuća poruka koja budi optimizam. Ohrabruje i pad stope nezaposlenosti u 2016. na 15,1 posto”, istaknuo je.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić, pak, izjavio je za Hinu da je EK dala optimizam za sljedeću, odnosno ovu godinu i vjerovatno se taj optimizam zasniva na trendovima koji su počeli prošle godine, odnosno na onome što privatni dio gospodarstva, poslodavci u Hrvatskoj mogu napraviti i što se od njih očekuje u ovoj godini. “Kada bi Vlada što prije krenula s očekivanim reformama i počela mijenjati ili micati barijere koje nas sprječavaju da rastemo brže, taj rast bi sigurno mogao biti daleko veći”, istaknuo je Majetić.
Dodaje kako je dobro da smo optimisti, da je Komisija optimistična i da je atmosfera i okruženje pozitivno.

To bi, kako je rekao, trebalo dati malo više hrabrosti i optimizma i Vladi da pokrene reforme o kojima se pričalo i koje svi očekuju, kako bi svi ti brojevi bili daleko veći. “Jer i 2,1 posto nam nije dovoljno da počnemo smanjivati deficit i naš javni dug”, zaključio je Majetić.

Related Posts