Iz Hrvatske u Svemir 2019. godine

Udbina – U nadi da se Hrvatsku pozicionira kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u Zemljinu orbitu, danas je predstavljen Centar za svemirska istraživanja u Udbini.

Swiss Space Systems – Croatia djeluje s programom Svemir za sve, a u Hrvatskoj je cilj brendirati državu i u tom sektoru. U Centru se nadaju da će prvi letovi u svemir iz Hrvatske krenuti već 2019. godine. ‘Projekt bi mogao pozicionirati Hrvatsku među vodeće zemlje za putovanja u svemir’, ističu u Centru za svemirska istraživanja. Prve aktivnosti bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. Za lansiranje satelita kao i suborbitalne putničke letove poztebna je izgradnja svemirske luke, a kao potencijalna lokacija spominje se Udbina.

Također, ovim projektom žele potaknuti Vladu da pristupi Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). Projekt je podržao i predsjednik na odlasku Ivo Josipović. “Dozvolite mi ovim putem izraziti podršku međunarodnom  projektu S3 koji će, kao jedan od najvećih u Europi i svijetu, pridonijeti gospodarskom znanstvenom i tehnološkom napretku Hrvatske i uključenju svih znanstvenih institucija i hrvatskih zemalja u međunarodne projekte istraživanja svemira”, poručio je Josipović pismom podrške.

You may also like