Ivo Josipović: “Sada ne moram biti koncilijaran prema svima!”

Predsjednik nije htio govoriti o svojoj budućnosti: ‘Iz SDP-a nije bilo konkretnih ponuda’.

Predsjednik Ivo Josipović podržava prijedlog zabrane kandidiranja za Sabor pravomoćno osuđenim osobama na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, ali ističe da taj prijedlog ima smisla ako postoji veza između kaznenog dijela i moralnog tereta funkcije koja se obavlja.

U intervjuu za Media servis, predsjednik Republike na odlasku je komentirao prijedloge izmjena izbornog zakonodavstva. Podsjetio je na promjene koje je želio uvesti u Ustavu, odnosno da se oni koji su osuđeni ili čak pod optužbom privremeno ili trajno ne mogu kandidirati se na izborima. “Nema ovo sad veze ni sa gospodinom Čačićem, govorim načelno. Dakle, dok traje kazna ne bih da se itko kandidira ili sudjeluje u vlasti, ali kad se odsluži kazna, ja razlikujem djela koja nose teret vezan za moguće obavljanje dužnosti i političke funkcije i ona koja taj teret ne nose”, rekao je Josipović. Za prijedlog uvođenja jednog preferencijalnog glasa kaže: “To je korak naprijed, ali nedovoljan korak naprijed. Ja bih bio sklon većim promjenama.”

Ocijenio je kako je svoj posao obavio u skladu s ustavnim ovlastima.

“Prestankom moje predsjedničke funkcije prestaju i one mogućnosti koje predsjednik ima, a koje su u pravilu dobar zagovor, dobre ideje itd., ali bez operativnih mogućnosti. No, otvaraju se neke nove. Ja više nisam predsjednik koji treba biti koncilijantan prema svakome. Od idućeg četvrtka mogu zagovarati neku politiku na drugačiji način nego što sam to mogao kao predsjednik”, kaže Josipović, podsjetivši da je kao predsjednik imao puno inicijativa.

“Podsjetit ću na 20 mjera za ublažavanje dužničke krize i sredine 2013. Vidjeli ste, Vlada na početku ništa nije htjela, a sada malo po malo ih predstavlja kao svoje. Neka, meni je to drago, neka se uvode te mjere… Samo mi je žao što to nisu učinili 2013. jer danas bi puno manje ljudi patilo pod dužničkom krizom. Ima još zgodnih ideja pa ja evo pozivam Vladu da uzme još nešto od tih 20 mjera. Sada gledam kako su planirali i osobni stečaj, nije dobro. Može se puno bolje i efikasnije kad je riječ o ovoj ideji o razduživanju građana”, kazao je Josipović.

Govoreći o svojoj političkoj budućnosti, rekao je da osjeća odgovornost zbog gotovo milijun i sto tisuća glasova koje je dobio na ovim predsjedničkim izborima, no još ne zna na koji način će nastaviti. Ponovio je da iz SDP-a nije bilo konkretnih ponuda. “Vjerojatno ne bi bili svi ni sretni iz raznoraznih razloga: neki vas prepoznaju kao konkurenciju, netko kao zastupnika nekih ideja koje netko u SDP-u ne vidi kao prave ideje. Dakle, mogu biti različiti razlozi. Ali na kraju krajeva ja se sam mogu vratiti u SDP, nitko mi ne brani da apliciram, kao što su mi uostalom i sami poručili iz SDP-a. Hoću li to učiniti, vidjet ćemo”, rekao je Josipović za Media servis.

U intervjuu za RTL koji će biti objavljen u petak, a čija je najava emitirana večeras, Josipović je niječno odgovorio na pitanje vidi li se na čelu frakcije nezadovoljnih u SDP-u koja bi smijenila predsjednika stranke Zorana Milanovića. “Kad imate iskustvo petogodišnjeg mandata predsjednika, kada imate milijun i sto tisuća glasova iza sebe, kada imate ozbiljnu reformu na pameti, onda se ne bavite stranačkim obračunima. Zasigurno nisam taj koji će se uključivati u unutarstranačke borbe ni u SDP-u, a ni bilo gdje drugdje”, rekao je Josipović za RTL.

You may also like