Ivo Banac: Odnosom s Predsjednicom Milanović radi na destabilizaciji Hrvatske

Povodom prijetnji Stipe Milanovića Velimiru Bujancu i Gordanu Maliću i njihove kaznene prijave protiv njih, početka predizborne kampanje, ali i ponašanju i načinu upravljanja Zorana Milanovića Velimir Bujanec je u svojoj emisiji Bujica ugostio uglednog sveučilišnog profesora povijesti i bivšeg predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora dr. sc. Ivu Banca.

Što bi se dogodilo u SAD-u da otac Baracka Obame uputi prijetnje, upitao je voditelj svoga gosta. “Ne bih želio idealizirati američku policiju, ali ukoliko bi netko utjecao na medije tako, on bi u SAD-u bio potpuno mrtav politički. No, kod nas su neki jednakiji od drugih”, rekao je Banac i dodao: “Za mene je najvažnije to što su mediji pasivni oko ovih nepravilnosti, a o Vasiću i Prnjavoru je napravljena jedna smišljena priča kako bi nam zaklonila nepravilnosti. Partijina pera zapravo pridonose zaglupljivanju masa”.

Na pitanje o smjeni Alena Klabota s mjesta zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko glede prijavka Kolindi Grabar-Kitarović: “Ne samo što je Zoran Milanović uvijek u pravu poput Solženjicinovog Mi nikad ne griješimo, nego je jako osjetljiv te će se boriti do zadnjeg trenutka za ostati na vlasti”.

Pitanje o kvaliteti PR-a Alexa Brauna i novom domoljublju, Banac je komentirao: “Braun je po svemu sudeći misteriozna osoba, no moj je zaključak da on ne zna mnogo o našoj sredini. On polazi od činjenice kako to ne može biti upitno u njegovoj sredini, to ga je potaklo forsirati to u SDP-u. Bilo je jako zanimljivo vidjeti usiljenost u domoljublju kojim sami sebe demantiraju. Ovaj eksperiment nema smisla. I njegove druge prosudbe bi mogle slično završitii”.

O posjetu Kolinde Grabar-Kitarović i o ružnom nastupu Ranka Ostojića glede posjeta Mađarskoj Banac je objasnio kako su “odnosi na državnom vrhu vrlo nezreli, to se do sada nije događalo, no Milanović narušava institucije ove države. Premijer ne podnosi na visokoj razini alternativni glas i preuzima visoke funkcije. To i drugi vide i narušavaju stabilnost države. Ostojić ima nalog da se tako ponaša i Milanović ga ne zaustavlja u nečemu što nije njegov posao”, rekao je Banac.

“Ovih dana je umro Árpád Göncz (prvi postkomunistički mađarski predsjednik op.a.) koji je bio ključan za naoružavanje Hrvatske, moramo se toga sjetiti. Mađarska nije posve nevina, ali mi bismo trebali nastupati s više takta jer Mađarska je susjed s kojim moramo surađivati pogotovo na razini ove inicijative Jadran – Baltik. Naime, ono što karakterizira Predsjednicu je to što je prozapadna. Nakon aneksije Krima mi moramo naći alternativne načine opskrbe energentima. Hrvatska je za to savršena. A sada se to širi i prema crnomorskim zemljama. Mi postajemo ključni za energetsko sigurnosnu politiku prema ruskoj penetraciji. Josipović to nikada ne bi predložio”, poentira Banac i dodaje da je “Vesna Pusić nestala na East Riveru i lobira za sebe, to nije najbolje investicija njenog vremena, no ona tu ne mora niti biti zato što je manji partner u koaliciji”.

Bujanec je otkrio pozadinu posjeta Milanovića britanskom premijeru Davidu Cameronu. Tvrdi da su su Britanci nakon intervjua BBC-u, u kojem je Milanović kritizirao britansku politiku prema Siriji, preorijentirali posjet u radni iako je Milanović to predstavljao kao službeni posjet. “Ja sam pročitao šturo izvješće o posjetu Milanovića Londonu o općoj europskoj situaciji, suradnja oko Sirije i izbjeglica. Tu nema ničega o postizanju dogovora. To je prije svega bilo promotivno putovanje”, kazao je Banac.

You may also like

0 comments