Ivo Banac: Nejasno je zašto Milanović misli da ima presudan utjecaj na pučanku Merkel

Od samog početka samostalnosti hrvatski političari traže podršku srodnih političkih grupacija u Europi i svijetu. Tako je Tomislav Karamarko zatražio podršku EPP grupacije u Europskom parlamentu, ali i kancelarke Angele Merkel. Istovremeno, premijer Zoran Milanović, pozivajući se u aktualnoj migrantskoj krizi na rješenja Angele Merkel i pape Franje, a ne imajući niti jednog socijaldemokratskog političara koji bi ga podržao, isforsirano tražio pomoć britanskih konzervativaca, pri čemu mu je fotografiranje s Bondovom djevojkom bilo važnije od protokolarnog sastanka s Cameronom.

Za komentar smo upitali uglednog povjesničara i publicista dr. sc. Ivu Banca.

“Nije mi jasno misli li Milanović da je gospođa Merkel zaboravila na situaciju oko Lex Perković? Vidite, Milanović i njegovi su stvorili dojam kako su se europski pučani odrekli Karamarka i HDZ-a jer su navodno neki teški desničari, što samo govori u prilog činjenici da Milanović nije svjestan do koje mjere je demokratski antikomunizam dio zapadne agende. Prema tomu, ono što je za njega teško desničarenje, za neke druge je normalna politika“, rekao je Banac.

“Drugi je nesporazum u tome što misli da može šarmirati gospođu Merkel, posebno u vezi s migrantskom krizom, a koliko ja vidim, njihova stajališta nisu identična. Gospođa Merkel zahtijeva da se primi u Njemačkoj, a po mogućnosti i drugdje, što veći broj evidentiranih izbjeglica. Dakle, ne bilo kako, a to je upravo suprotno od onoga što Milanović radi ovdje. Na trećem mjestu, ne znam zašto on misli da kao predsjednik Vlade iz jednog drugog tabora ima više utjecaja na europsku političarku koja je, na neki način, patron pučkih stranaka u Europi“, zapitao se Banac.

“Gospodin Cameron je na jednom putu koji je vrlo opasan, u prvom redu je štetan za samu Veliku Britaniju, a to je taj Brexit, što uopće nije nevažna stvar. Možda gospodin Cameron misli da njegovo obećanje mora biti provedeno u nadi da ipak neće pobijediti, međutim polovica njegovih ministara aktivno lobira za izlaz. Naravno, gospodinu Cameronu za takav jedna projekt, bez obzira je li on stvarno zaigran ili privržen projektu, trebaju saveznici, pa tako i premijer jedne zemlje članice, što gospodin Milanović u ovom trenutku jest. Kad gospodin Milanović ide u London on mora znati da gospodin Cameron traži potporu za redefiniranje Europske unije. Ja mislim kako to sada nije u hrvatskom interesu i mislim da u ovom trenutku treba biti na umjerenoj distanci prema takvoj britanskoj politici, koja u kriznom trenutku slabi EU. Naime, hrvatski su birači jedva dočekali ući u Europsku uniju“, zaključio je Banac.

You may also like

0 comments