Ivo Banac: Bilo je krajnje vrijeme

Zagreb – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispunila je obećanje i maknula Titovu bistu s Pantovčaka.

Bista i slike Josipa Broza Tita od jučer više nisu u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku. Na taj je način predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispunila obećanje iz predizborne kampanje kada je obećala da će u slučaju pobjede maknuti Titovu bistu. Uz Titovu sliku i bistu, u Muzej Hrvatskog zagorja i rodnu kuću Josipa Broza u Kumrovcu prenijet će se još stotinjak darova: posuđa, ukrasnih i egzotičnih predmeta, lampi, noževa za tokarski stroj, zapisnik s Bombaškog procesa na kojemu je Tito osuđen na višegodišnji zatvor te dvadesetak albuma s fotografijama nekadašnjeg šefa države i Partije. Ali, preseljenje biste Josipa Broza Tita nije samo uklanjanje jedne skulpture iz Vile Zagorje, koja je u socijalizmu sagrađena za njega kad boravi u Zagrebu, nego je to u prvom redu političko pitanje. Za HDZ i desne stranke Tito je simbol Jugoslavije i komunizma, zato se pokušavaju promijeniti natpisi trgova i ulica s njegovim imenom, a bista se, eto, seli u Muzej Hrvatskog zagorja. HDZ se na ovaj način stubokom odmiče od stajališta Franje Tuđmana koji je redovito isticao Tita kao vođu antifašističkog pokreta i zabranio pokušaje da se Broza eliminira iz javnog života.

Tvrtko Jakovina: Bojim se da će bista stajati u skladištu, jer Muzeji Hrvatskog zagorja nemaju adekvatan prostor. Predsjednici će sad biti lakše preseliti u Visoku, neće nositi teret biste. Nadam se samo da si je ostavila bar poneku knjigu s Titovom biografijom, ne bi bilo naodmet da povremeno zaviri u nju.

Ivo Banac: Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović mogu samo čestitati na ovom potezu. Bilo je stvarno krajnje vrijeme da se bista Josipa Broza Tita makne iz predsjedničkog ureda na Pantovčaku, zar ne?

You may also like