Ivica Todorić spominje CAIB, što je to?

CAIB je skracenica od Creditantsalt Investment Bank. Creditanstalt je bila austrijska banka u javnom vlasnistvu apsorbirana u Bank Austria (ex Zentralsparkasse), nakon niza skandala koji nerijetko pogađaju austrijski financijski sektor.
Bila 1997 godina, ali je fuzija dovrsena tek 2002 godine. Bila je to crveno-crna bankovno-politicka nagodba jer je BA bila smatrana socdem, a CA puckim feudom.

Kako u Austriji nisu rijetke financijske krize, jedna od njih je izazvala i prvu veliku depresiju 20-ih godina prošlog stojeća., združena je banka učinila prekomjernu ekspoziciju po Njemackoj, Austriji i zemljama Istocne Europe, u vrijeme kada upravo u vrijeme kada ekipa iz Zagreba, poznata kao dečki iz Henessya počinje raditi  banci CAIB (koja je “najzasluznija” za bankovnu ekspoziciju).

Kako države, iz raznih razloga, teško dopuštaju bankama propast, a naši dečki su naviknuli da ih država prati u njihovim marifetlucima, ovu je banku vrlo brzo kupio njemački  HypoVereinsbank (HVB). koji ne uspijeva sanirati prekomjerna dugovanja, ato godine 2005. cijeli HVB, na pritisak najreferentnijeg dionicara, Allianza, mijenja vlasnika. Kupio ih je Unicredito, koji u provodi postupak restrukturiranja.

Mnogi se pitaju zašto ugledni hrvatski komunikacijski stručnjaci i neovisni financijski analitičari iskustvo rada u CAIB-u smatraju referentnim i uglednim?

Martina Dalić odgovorila Todoriću

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u ponedjeljak je kazala da je najnovija objava Ivice Todorića , u kojoj optužuje državne dužnosnike da su pri rušenju Agrokora kršili zakone, vezana uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća te da do njihove objave neće ništa komentirati.

“Držim da su sve te objave vezane uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća. i do objave revizorskog izvješća ja ne bih nikakve komentare o Agrokoru više davala. Sve što je trebalo reći o ovoj temi rečeno je”, rekla je Dalić u Trilju, odgovarajući na upit novinara.

Podsjetila je da se detalji o načinu provođenje izvanredne uprave i o stanju u Agrokoru mogu pratiti u izvješćima izvanrednog povjerenika, koji se objavljuju na web stranici Ministarstva gospodarstva.

“Očekujemo revizorsko izvješće i tada će to biti vjerujem vrlo značajna tema za komentare i, naravno, potvrdu kakvo je to stanje u Agrokoru zatekla izvanredna uprava i kakva je bila 2016. godina”, zaključila je Dalić.


You may also like

0 comments