Komentirajući zahtjeve da se radi paljenja hrvatske državne zastave u Beogradu uhiti lider radikala Vojislav Šešelj srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je za beogradske medije „da ne vidi razloga zašto bi Srbija uhitila Šešelja kada hrvatskim dužnosnicima ne pada na pamet da uhite Marka Perkovića Thompsona koji je tijekom proslave Oluje u Kninu otvoreno pokazivao ustaške i fašističke simbole“.

Neka oni srede svoje dvorište, a ne nama da traže da hapsimo Šešelja. Srbija poštuje svoje zakone. Kao što smo već u protestnoj noti rekli, potez tokom obilježavanja „Oluje“ u Hrvatskoj je necivilizacijski i suprotan antifašističkoj tradiciji i EU, rekao je Dačić za beogradski dnevni list Kurir. Bivši veleposlanik Jugoslavije pri UN Vladislav Jovanović mišljenja je da je ono što se desilo tijekom proslave Oluje ozbiljno ugrozilo sigurnost Srba koji žive u Hrvatskoj te kako je radi toga Srbija trebala možda i oštrije reagirati, piše Večernji list.

Šovinističke i fašistoidne izjave vrlo ozbiljno su dovele u pitanje sigurnost i perspektivu srpskog naroda koji živi tamo. To je više nego dovoljan razlog da se izrazi nezadovoljstvo zbog nečeg takvog. To je nešto što bi svaka zemlja uradila, možda neka i žešće nego što bismo mi, rekao je Jovanović.

Related Posts