Ivanić za normalizaciju prilika u BiH, odgovornima drži Bošnjake

Predsjedatelj predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je u ponedjeljak kako će za 11. travnja pokušati organizirati sjednicu državnog vrha koji se nije sastao više od mjesec dana nakon političke krize izazvane podnošenjem zahtjeva Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za reviziju presude protiv Srbije.

“Spreman sam na to da predsjedništvo BiH izađe iz krize i počne s normalnim radom”, kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu no istodobno je upozorio kako nije siguran hoće li se sjednica održati.

Srbijanski član predsjendištva smatra kako je sadašnja kriza vlasti rezultat pokušaja bošnjačke strane da bez suglasnoti državne vlasti i kroz neformalna središta moći pokrene reviziju presude protiv Srbije za genocid u BiH koju je ICJ odbacio.

Ivanić i dalje drži kako krivnju snosi član bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović podsjećajuči kako je on taj koji je prvi naspustio sjednicu predsjedništva u veljači.

“Lideri iz reda bošnjačkog naroda moraju znati što žele u idućih pet godina. Hoće li normalnu suradnju ili žele samo otvarati sukobe”, kazao je Ivanić.

On smatra da o bošnjačkim političarima ovisi normalizacija stanja u BiH i poboljšanje odnosa između Sarajeva i Beograda, nakon što je aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić pobjedio na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Srbiji.

Ivanić smatra da Vučić kao srbijanski predsjednik može pridonijeti stabilnosti u regiji i da Srbija BiH može biti dobar partner.

You may also like