Ivana Maletić: Vlada je udaljena od stvarnosti

Eurozastupnica HDZ-a i ekonomska stručnjakinja Ivana Maletić osvrnula se u utorak na izjave ministra financija Borisa Lalovca o pozitivnim tijekovima u ekonomiji i gospodarskom rastu kazavši da Vlada svim svojim izjavam pokazuje da je jako udaljena od svojih građana, države i stvarnosti u kojoj žive te da kod nas jedino stvarno rastu nezaposlenost, broj blokiranih građana i broj onih koji odlaze u inozemstvo za boljim životom.

“Indikatori o kojima se stalno govori, primjerice, rast industrijske proizvodnje, kod nas je daleko niži od svih država istočne Europe, država u tranziciji s kojima se trebamo uspoređivati, a čak i takav blagi rast proizvodnje od 2,3 posto u devet mjeseci, prati paradoks – istovremeni pad broja zaposlenih u industrijskoj proizvodnji od 0.7 posto”, upozorila je Maletić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a. Ustvrdila je da se to događa zato što se rast industrijske proizvodnje ne temelji na ulaganjima, kvalitetnim prilagodbama, modernizaciji tehnologije i boljem pozicioniranju na jedinstvenom tržištu jer vlada na tomu nije radila.

“Ono što se zapravo kod nas događa je da neke pozitivne mrvice padaju iz Europske unije na nas, pa pozitivni trendovi koji su u drugom državama članicama puno jači, kod nas se osjećaju kroz blagi pozitivni pomak”, drži Maletić.  Po njezinom je mišljenju i rast potrošnje i trgovine na malo također blag i premali u odnosu na rast turizma koji se dogodio i to je, kaže, još jedan dodatni dokaz koliko slabi kupovna moć naših građana i koliko oni tonu u siromaštvo.  “Imamo galopirajući dug opće države, Hrvatska nema rasta koji se temelji na kvalitetnim promjenama, prilagodbama, nismo iskoristitli europske fondove koji su trebali biti vjetar u leđa našoj ekonomiji, a samo s njima bismo rasli 2 posto, što nismo nikad dosegli u ove četiri godine”, kaže Maletić

Zamoljena da komentira izjavu ministra Lalovca kako je SDP realan i ne daje lažna obećanja (u povodu predizborne najave HDZ-a da će Hrvastka rasti u pet godina za pet posto), Maletić je kazala da Hrvatska ima sve potencijale za rast i veći od pet posto, kad stavimo u funkciju sve neiskorištene potencijale i uz dobru strategiju i program.  “Hrvatska ima sve potencijale za rast i veći od pet posto, mi smo projicirali za 2019. rast od 5,3 posto. Kad stavimo sve naše neiskorišne potencijale u funkciju, primjerice, poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji, građevinske objekte, sve talente, znanja i ideje ljudi koji odlaze i realiziraju ih vani, mi imamo more neiskorištenih potencijala koje možemo pokrenuti dobrim planom i kontinurinanim aktivnostima”, tvrdi Maletić.

Navela je primjer Irske koja na taj način ove godine bilježi rast od sedam posto.  Projekciju rasta gospodarstva od 1 do 1,5 posto, koji je za ekonomsku i fiskalnu politiku u naredne tri godine predvidio SDP-a, nazvala je “ne samo neambicioznom nego zapravo katastrofom”.  “To je nešto najlošije što se Hrvatskoj može dogoditi zato što druge države, posebno one istočne Europe, rastu 3 do 4 posto, a nas bi s takvim rastom pretekle i Rumunjska i Bugarska i bili bismo na samom dnu ljestvice rasta Europske unije, a ova nas je vlada već dovela na dno svih ljestvica konkurentnosti i razvoja”, tvrdi Maletić.

You may also like