Ivana Maletić: Ova vlada kontinuirano obmanjuje javnost

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić upozorila je u srijedu kako izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2015-2016. godinu o globalnoj konkurentnosti pokazuje kako Hrvatska, za razliku od zemalja iz jugoistučne Europe i cijele EU, kontinuirano ide prema dolje pozvavši Vladu da prestane obmanjivati javnost govoreći kako ekonomski pokazatelji izgledaju drugačije i da je stanje u zemlji bajno.

“Ne može laž postati način i oblik političke komunikacije. Ovo što rade je u civiliziranom svijetu sasvim nedopustivo”, rekla je Maletić na konferenciji za novinare. Upozorila je da su na toj listi iznad Hrvatske sve države jugoistočne Europe i one koje su u EU ušle u petom valu proširenja. Pri tome, istaknula je, Slovenija je u najnovijem izvješću skočila za 11 mjesta, Slovačka za osam mjesta, Češka za tri mjesta, Poljska za dva mjesta, a Rumunjska za šest mjesta. “Istočna Europa, kao i cijela Europa, ide prema gore, a Hrvatska kontinuirano prema dolje”, kazala je.

Maletić je istaknula kako Vlada cijelo vrijeme obmanjuje javnost govoreći da ekonomski pokazatelji izgledaju drugačije i da je stanje u zemlji bajno, iako je činjenica da Hrvatska po razvijenosti i blagostanju pada te tone duboko i daleko od svih zemalja članica EU. “To je jedini rezultat rada ove Vlade i to je konkretno zapisano u svim ekonomskim pokazateljima”, rekla je. Upozorila je i da je naš gospodarski rast od 1,2 posto ispod rasta svih država članica EU iz jugoistočne Europe te smo i s takvim rastom u ovoj godini pali s 21. na 23. mjesto.

Maletić je kazala i da su ocjene u izvješću WEF-a najlošije u dijelu u kojem se ocjenjuje Vlada i kvaliteta njezina upravljanja – transparentnost, jasnoća, preciznost donošenja odluka, kvaliteta upravljanja resursima itd. Navela je da smo u tom dijelu s 71. mjesta u 2011. pali na 121. mjesto ove godine. U upravljanju proračunskom potrošnjom pali smo s 121. mjesta na 129. “To je poruka Vladi kako je ona kamen spoticanja u razvoju Hrvatske”, istaknula je.

Osvrćući se i na ocjene Godišnjaka svjetske konkurentnosti koji se radi u institutu u Louisiani koji se bavi razvojem poslovnog upravljanja i ocjenjuje u 61 državi koliko kvalitetno vlade upravljaju, Maletić je kazala da je Hrvatska na toj ljestvici na 58. mjestu. “Vlada RH našu državu dovodi u rang s Libijom, Libanonom i Azerbejdžanom, državama u kojima je vrlo teško pratiti transparentnost i donošenje odluka”, rekla je. Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 140 zemalja ostala na 77. mjestu, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2015-2016. godinu.

Upitana nije li HDZ-ov gospodarski program, po onom što je objavljeno u medijima, popis lijepih želja kao što je bio i SDP-ov Plan 21 koji nije proveden, Maletić je odgovorila kako je njihov izborni program koji će biti predstavljen sutra duboko utemeljen na gospodarskom programu jer im je u prvom planu gospodarstvo, zapošljavanje te gospodarski rast i razvoj. “Program je cjelovit i u njemu se točno zna od kuda krećemo, gdje dolazimo i koji su naši ciljevi te kojim aktivnostima ćemo doći do tih ciljeva”, rekla je.

Naglasila je kako za razliku od SDP-a imaju jasan plan i strategiju. “Čitavo vrijeme, a posebno u zadnja tri mjeseca gledamo donošenje ad hoc odluka bez ikakvog plana i kad problem eskalira onda se pokušava gasiti požar koji već bukti. Nevjerojatno je kako netko pokušava takav način rada prezentirati ljudima kao nešto pozitivno, planirano i dobro. Čitavo vrijeme je laž, laž i samo laž postala je oblik komunikacije s građanima, ali pri tom jako podcjenjuju pamet i inteligenciju naših građana”, rekla je Maletić.

You may also like