Home Ekonomija Ivana Maletić otkriva zašto se vladajući žure na izbore

Ivana Maletić otkriva zašto se vladajući žure na izbore

by admin

Bliže se parlamentarni izbori, već se nekoliko dana špekulira kada će biti raspisani parlamentarni izbori. Prilika je to pitati hrvatsku euro parlamentarku iz redova HDZ-a, Ivanu Maletić, u kakvoj su korelaciji privremeno financiranje, odnosno novi proračun, prekomjerni deficit i parlamentarni izbori.

“Mi nismo država u Eurozoni te nemamo obvezu predaje proračuna. Mi nemamo obvezu predaje proračuna. Komisiji je kod nas dovoljno pogledati smjernice financijske politike i kako je to sve posloženo“, kaže Maletić.

“Za nas je ključan program konvergencije i procedura makroekonomskih neravnoteža gdje smo ostavljeni u stupnju pet, a nismo prešli u stupanj šest kad stupaju na snagu kaznene odredbe. To se još nikome nije dogodilo, no jedini koji su trenutno u opasnosti su Francuska i mi“, objašnjava Maletić.

“Prilikom sljedećeg proračuna, Europska komisija će, kako ne bi utjecala na rezultate izbora, ali i kako bi anticipirala moguću promjenu vlasti, dati nam još jednu šansu. No, sasvim sigurno će objektivno prokomentirati, već u studenome, aktualna predizborna proračunska razbacivanja i povećanje deficita. Vrlo je vjerojatno kako aktualna vlast to želi izbjeći“, govori Maletić.

“No, nesumnjivo je kako nas je ova vlast dovela u katastrofalnu situaciju jer ništa nisu napravili kako bi nas dovela u situaciju u skladu sa fiskalnom konsolidacijom. Sljedeća vlast će biti u vrlo lošoj situaciji“, zaključuje Maletić.

Related Posts