Ivana Maletić: Nastavak pojačanog monitoringa bez suspenzije europskih fondova

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (HDZ) izjavila je u Bruxellesu da će Komisija tražiti od Hrvatske nove mjere i nastavak pojačanog monitoringa, ali da do suspenzije dijela europskih fondova može doći tek za nekoliko godina.

Mi ćemo ostati u Postupku prekomjernog deficita i Postupku makroekonomskih neravnoteža. Krajnji korak u Postupku makroekonomskih neravnoteža – suspenzija europskih fondova može doći tek nakon nekoliko godina neprovođenja aktivnosti. U ovoj fazi Komisija još nije u poziciji donijeti odluku o suspenziji fondova, ali ono što će tražiti jesu nove mjere i nastavak pojačanog monitoringa nad Hrvatskom. To će se sigurno dogoditi, rekla je Maletić u izjavi hrvatskim novinarima.

Ona je kritizirala Vladu zbog nedosljedne politike. Ova politika u kojoj Vlada kontinuirano predlaže mjeru po mjeru, pa onda odustaje od nekih mjera i predlaže nove, stvara negativnu sliku. Komisija očekuje sveobuhvatan, ozbiljni program reformi na svim područjima, koje će omogućiti poboljšano poslovno okruženje. Tih prijedloga prezentiranih na sustavan način do sada nije bilo, a teško možemo očekivati da će sada u izbornoj godini biti prezentirani a kamoli nešto od toga i provedeno, rekla je Maletić.

Hrvatska je u posljednjem stupnju preventivnog dijela Postupka makroekonomskih neravnoteža i sljedeći korak može biti aktiviranje korektivne dimenzije, što znači pojačani nadzor, a koji na kraju, za nekoliko godina, može dovesti i do suspenzije dijela europskih fondova. Prelazak u sljedeći korak može se izbjeći ako Komisija pozitivno ocijeni vladine reforme. (HRT)