Ivan Vrdoljak se vraća u politiku

Hrvatska narodna stranka 13. listopada obilježila je 27 godina od osnutka. U toj stranci su se 1990. okupili nekadašnji “proljećari” – Miko Tripalo, Dragutin Haramija, Srećko Bijelić, a prvom predsjednicom postala je Savka Dabčević-Kučar.
HNS je u izvršnoj vlasti sudjelovao u vladama predvođenima SDP-om, a od lipnja ove godine prvi put su u koaliciji s HDZ-om. Nakon lipanjske odluke tadašnji predsjednik stranke Ivan Vrdoljak podnio je ostavku, a određeni broj članova stranku je napustio te su osnovali svoju.

Milorad Batinić, član Predsjedništva HNS-a i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, kazao je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici donijelo odluku da kandidat za predsjednika stranke bude Ivan Vrdoljak, za zamjenika Predrag Štromar, za potpredsjednicu Marija Puh i Ivan Gulam.

O tome smo razgovarali unazad zadnjih mjesec i pol dana – i sa Predsjedništvom i sa širim članstvom. Tko će u konačnici biti kandidat odlučit će se na Predsjedništvu stranke, rekao je Batinić.

Na novinarsko pitanje što će Vrdoljak ponuditi HNS-u, Batinić je rekao: prije svega ne treba zaboraviti da je Ivan Vrdoljak bio predsjednik stranke, sada je kandidat. Mi smo tada već imali jasan plan i program HNS-a. No okolnosti su se promijenile i unutar HNS-a i na političkoj sceni tako da će se najprije morati redefinirati program HNS-a.

HNS je u Vladi Republike Hrvatske, rekao je Batinić i napomenuo je kako želi podsjetiti na rečenicu Savke Dabčević Kučar – članovi HNS-a ne pitaju što Hrvatska može učiniti za njih, već što članovi HNS-a mogu učiniti za Hrvatsku. Mi smo procijenili da ulaskom u Vladu stabiliziramo Republiku Hrvatsku, da dajemo šansu građanima Hrvatske i cijeloj Hrvatskoj da krene u bolje sutra, kazao je Batinić.

Član Predsjedništva i potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković je podsjetio kako je Vrdoljak prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na sve funkcije koje je dotad obavljao, na mjesto potpredsjednika Sabora i saborskog zastupnika te predsjednika HNS-a.

Mi smo danas raspravljajući o tome zaključili da nakon protoka vremena, prihvaćajući tadašnju njegovu ostavku, ali i na današnje vrijeme i aktualnosti, smatramo da treba nastaviti ono što je započeo u stabilizaciji stranke i hrvatske vlade i države, i zato smo donijeli odluku da predložimo Središnjem odboru da se kandidira Ivan Vrdoljak, rekao je Gjurković.

Dodao je kako Vrdoljak neće ulaziti u izvršnu vlast, već će mu osnovna zadaća biti baviti se politikom i strankom. Rekao je kako Predsjedništvo HNS-u predlaže da se do sjednice Središnjeg odbora 11. studenoga otvori kandidacijski postupak u stranci koji će trajati 48 sati prije sabora stranke, koji je predviđen za 17. prosinca.

Predsjedništvo ima pravo predložiti svoje kandidate, ali će se za funkcije u stranci moći kandidirati svi koji to žele, a članovi stranke će tajnim glasovanjem izabrati onoga koga smatraju najadekvatnijim za određenu funkciju, izjavio je Gjurković, piše HRT.

You may also like

0 comments