Home Ekonomija Ivan Vrdoljak: Pojačati povlaćenje sredstava iz EU fondova

Ivan Vrdoljak: Pojačati povlaćenje sredstava iz EU fondova

by Agencije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je u ponedjeljak da Hrvatska u sljedećih pet godina iz EU fondova može povući 334 milijuna eura za istraživanje i razvoj, te da treba ojačati kapacitete potrebne za prihvat tih sredstava.

Vrdoljak je to rekao na početku Drugog nacionalnog ICT summita Digitalna ekonomija koji se održava u kampusu Sveučilišta u Rijeci. “U sljedećih pet godina treba 334 milijuna eura ući u istraživanje i razvoj u hrvatskoj industriji i razvoj centara kompetencija i specijaliziranih znanja, ali osobno smatram da danas nismo kapacitirani sa znanjima industrije, pa i znanstvenog sektora, koji mogu povući ta sredstva”, rekao je Vrdoljak.

Najavio je da će natječaji krenuti za nekoliko tjedana te da smatra da ćemo se prvih godinu- dvije morati ozbiljno pozabaviti zajedničkim radom javnog, realnog sektora i znanstvene zajednice, kako bi što brže uspjeli povući tih 334 milijuna eura. Vrdoljak ocjenjuje da taj novac znači i nekoliko desetaka tisuća novih radnih mjesta u industriji, dodavši da je riječ o strojarima, elektrotehničarima, tehnolozima i drugima. “Tko će proizvesti te ljude kada budemo realizirali te projekte, ne samo u ICT sektoru, nego i mnogim drugima?”, upitao se Vrdoljak, naglasivši da moramo biti svjesni tog problema te da će, kako je rekao, “teže biti potrošiti novce nego sve ovo što smo do sada napravili, ako se ne bude vodila ozbiljna politika i ako se ne bude dogodilo ozbiljno zajedništvo između znanstvenog, javnog i realnog sektora”.

Program jednodnevne konferencije podijeljen je na tri tematske cjeline. Raspravlja se o razvoju digitalne ekonomije do transformacije gospodarstva i društva, o digitalnim i medijskim znanjima, vještinama i kompetencijama te o pametnim gradovima i utjecaju digitalno-tehnoloških trendova na razvoj društva.

Related Posts