Home Energetika Ivan Vrdoljak: Pad cijene derivata je dobar zbog veće potrošnje građana

Ivan Vrdoljak: Pad cijene derivata je dobar zbog veće potrošnje građana

by admin

Pad cijene naftnih derivata smanjuje prihode u državni proračun, ali to je manje bitno, jer se vraća većom potrošnjom građana, izjavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tijekom posjeta Varaždinskoj županiji.

Odgovarajući na upit novinara o padu cijena naftnih derivata, Vrdoljak je rekao da kako se mora pozdraviti svako pojeftinjenje kojim dio novca ostaje kod građana. “Dokle to može ići, teško je odgovoriti. Ne očekujem da će dalje ići, iako si ne dajem za pravo da sam veliki energetski strateg. Ovo su brojevi koji daju održivost energetskim kompanijama da mogu taj posao raditi. Moje je zadovoljstvo u tome što građani manje plaćaju pa će više trošiti na druge stvari”, rekao je ministar gospodarstva.

Smatra i da pojeftinjenje derivata neće ugroziti projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. “Sigurno je isplativost manja, ali ne postoji jeftinija nafta od domaće. U svim kalkulacijama to ne može ugroziti pametne, dugoročne projekte. To je projekt koji treba dati energetsku sigurnost i konkurentne cijene u Hrvatskoj na puno duže razdoblje nego što možemo danas gledati kroz prizmu cijene goriva”, kazao je Vrdoljak, koji je komentirao i situaciju s Imunološkim zavodom. “Preuzeli smo ga nakon što se 15 godina nije ulagalo. Ja sam od prvog dana rekao da ćemo imati problema, ali da nećemo dozvoliti da ide u stečaj, bez obzira što se govorilo da ga neki interesi žele uništiti. Ministarstvo zdravlja će preuzeti spašeni Imunološki zavod i ne sumnjam u njihov uspjeh”, rekao je Vrdoljak.

HNS-ov ministar gospodarstva odgovorio je i na novinarsko pitanje o koaliciji s SDP-om, u kojoj su se ekonomski planovi stranaka ponekad razilazili. “Naš stav je nekoliko puta ponovljen u ovoj Vladi – koalicijska vlast je uvijek bolja od jednostranačke, dvije glave su uvijek pametnije od jedne. Doprinos koaliciji je bio sa svih strana, od svih partnera, i to na bolje. Tako očekujemo i kod dogovora prije izbora i u funkcioniranju nakon pobjede. Imamo zajedničku viziju i poslane su ozbiljne poruke u ovom mandatu. Rezultat je i povećanje izvoza kao nikad u povijesti u Hrvatskoj. Volio bih i dalje imati takve vizije, još veći izvoz, rast industrije, zapošljavanja”, odgovorio je Vrdoljak koji je u Martijancu i Bartolovcu obišao objekte čiju je obnovu kroz program energetske učinkovitosti sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva.

“Obilazimo projekte koje smo sufinancirali u zadnjih nekoliko godina. Ono što je bilo ideja kroz ne tako velika sredstva, ali značajna za općine, je pomoći u obnovi raznih društvenih institucija, općinskih zgrada, škola, vrtića, društvenih domova, sportskih klubova. Da javnim primjerom pokažemo važnost energetske učinkovitosti, a nakon toga i da se uštede sredstva za energiju”, objasnio je Vrdoljak.

Related Posts