Ivan Vrdoljak: Nakon pozitivnih rezultata istraživanja lako ćemo riješiti sporove

Budva – Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u utorak novinarima u Budvi da na području oko Prevlake, koje je predmetom graničnog prijepora s Crnom Gorom, treba najprije provesti istraživanja pa tek onda razgovarati o eksploataciji nafte te da će, utvrdi li se da je ima, nafta iz Jadrana biti mnogo jeftinija nego ona iz uvoza.
“Sada treba početi s procesom istraživanja, od tri do pet godina, i pustiti tvrtke da rade i istražuju, a do tada će dvije države, od kojih je jedna članica Europske unije (EU), a druga želi to biti, riješiti granični spor”, rekao je Vrdoljak, dodajući kako se pritom ne smije zaboraviti na opasnost koju za Jadran predstavljaju tankeri koji prevoze naftu. Vrdoljak sudjeluje na jadranskom summitu o nafti i plinu, koji je u utorak počeo u Budvi u organizaciji Global Events Partner, specijalizirane za organiziranje međunarodnih događaja koji okupljaju poslovne zajednice iz područja nafte i plina.On je dodao da s talijanske strane Jadrana ima 130 bušotina, ali da se ne smije zaboraviti opasnost od prijevoza nafte. “Možda trebamo raspisati referendum o tome želimo li uvozne tankere koji nam prljaju naš Jadran, s prljavom uvoznom skupom naftom koju plaćaju naši građani i naša industrija. Hajdemo napraviti referendum o tome jesu li nam potrebni ti i takvi tankeri ili da sa svojom kontroliranom proizvodnjom nadomjestimo to i dobivamo jeftinije energente”, kazao je Vrdoljak.

On je naveo da Hrvatska do sada ima 12 bušotina (plina) i da su sve uz obale Istre. “Ostatak Jadrana je okupiran s talijanske strane i 130 eksploatacijskih bušotina se nalazi s talijanske strane, a izbušeno je preko tisuću istražnih bušotina”, kazao je Vrdoljak. “Međutim, 2013. godine mi smo izmijenili zakon gdje smo rekli da se ne može bušiti bliže od deset kilometara od obale i šest kilometara od otoka. Mi smo tek prije dvije godine uveli red da ne mogu biti bilo gdje, nego se morate odmaknuti od plaža, otoka i kopna koje želimo zaštititi”, poručio je Vrdoljak.

On je na pitanje novinara o tome planira li Hrvatska elektroprivreda (HEP) postati partner crnogorskoj Elektroprivredi (EPCG), Vrdoljak je rekao da HEP želi biti regionalna tvrtka i partner sa svim regionalnim kompanijama uključujući i crnogorsku.  “Zainteresirani smo za to da budemo prisutni u regiji i sudjelujemo u regionalnom elektroenergetskom tržištu i sigurno ćemo u sljedećem razdoblju vidjeti potencijale Slovenije, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Mađarske”, zaključio je Vrdoljak.

Crnogorski ministar gospodarstva Vladimir Kavarić najavio je da pregovori vlade i tvrtki koje su dostavile ponude na tender za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u crnogorskom podmorju trebali biti završeni idućih tjedana. Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljikovodika u crnogorskom podmorju ponude su dostavila tri konzorcija sastavljena od po dvije kompanije. Prije početka jadranskog summita o nafti u Budvi je održan i prosvjed ekoloških organizacija iz Crne Gore i regije koje su tražile da se “ne buši Jadran” te da se u svim jadranskim zemljama organizira referendum o opravdanosti istraživanja nafte i plina.