Ivan Vrdoljak: Dok ima hrvatske nafte, bit će i rafinerije

Sisak – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako očekuje da će se na današnjem sastanku Radničkog vijeća sisačke Rafinerije s Upravom INA-e predočiti informacija da se mora započeti s proizvodnjom u Sisku, jer je to najisplativije i najbolje.

Nastavak proizvodnje u sisačkoj rafineriji najisplativija i najbolja varijanta jer imamo domaću naftu koja može opskrbljivati tu rafineriju, rekao je Vrdoljak nakon posjeta poslovnom kompleksu Belja d.d. “Mitrovac” kod Grabovca u Baranji odgovarajući na novinarski upit što očekuje od toga sastanka i hoće li rafinerija u travnju početi s radom. Kazao je kako je proizvodnja prije par mjeseci bila ugrožena, a bilo je i ideja da Uprava INA-e donese odluku o gašenju rafinerijske proizvodnje u Sisku. “Sada smo u nekom drugom vremenu, uspjeli smo u nečemu, i sretan sam zbog radnika i industrije u Hrvatskoj. Skladišni kapaciteti u Sisku će biti popunjeni u travnju”, kazao je Vrdoljak. Smatra kako je nastavak proizvodnje u sisačkoj rafineriji najisplativija i najbolja varijanta jer imamo domaću naftu koja može opskrbljivati tu rafineriju, a pred Hrvatskom su novi projekti u proizvodnji nafte pa i u Slavoniji, vrijedni nekoliko miljardi kuna.

Ako budemo podržali te projekte i proizvodili svoju naftu, dat ćemo posla našim kolegama u Sisku i Rijeci, ne samo onima koji trebaju raditi na proizvodnji i eksploataciji nafte i plina, već nam domaća proizvodnja jamči da će raditi i rafinerijski kapaciteti u Hrvatskoj, poručio je Vrdoljak. Nada se kako će i Uprava INA-e vidjeti da će s novim domaćim proizvodnim kapacitetima biti isplativo prerađivati naftu u Hrvatskoj, a onda prodavati derivate i tako onemogućiti uvozni lobi, koji ima interes zaustaviti projekte istraživanja nafte i plina.

S druge strane, na današnjoj sjednici Radničkog vijeća rečeno je da tvrtka ne odustaje od obustave proizvodnje u sisačkoj rafineriji, proizlazi iz Ininog priopćenja, u kojem se ističe da kompanija “nastavlja tražiti prilike za komercijalizaciju svoje sirove nafte na način koji stvara najveću vrijednost za Inu”. Drugim riječima, menadžment ne odustaje od obustave proizvodnje u RN Sisak te pokušaja izvoza sirove nafte, odnosno njezinog transporta u Rijeku ili Mađarsku.

Vezano za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, vrijednog 400 milijuna dolara i za koju su u tijeku pripreme za natječaj, unutar Ine formirana je nova organizacijska jedinica Projekt obrade teških ostataka. Istaknuto je kako u istraživanju i proizvodnji INA ostaje predana obnovi rezervi kroz nove projekte u kontinentalnoj Hrvatskoj i podmorju. U priopćenju kompanije se ističe da INA nastavlja s modernizacijom i novim investicijama u maloprodaji. Dva najveća sindikata u INI, Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) smatraju da je neophodno da INA sačuva proizvodnju u obje svoje rafinerije te da se prestane zdravo za gotovo uzimati sudbina 2000 radnih mjesta.
“Za sindikate je prihvatljivo rješenje jedino opstanak obje rafinerije i u tom smislu zahtijevaju jasan stav Vlade, a ne više silna politikantstva da ce svim sredstvima braniti nacionalne interese. Trenutna situacija u kojoj se najveći dioničari ne mogu dogovoriti oko dugoročne strategije, razvoj kompanije lomi se isključivo na leđima radnika kojima je svaki dan sve neizvjesniji. Danas su to radnici zaposleni i rafinerijama, a već sutra zaposlenici iz drugih organizacijskih jedinica. Zbog toga nam je izuzetno važno da znamo što će se konkretno poduzeti za zaštitu radnih mjesta u sisačkoj i riječkoj rafineriji”, ističu sindikati koji traže nastavak modernizacije obje rafinerije.

You may also like